Platí prostá rovnice: víc očkovaných = méně nemocných i mutací, vysvětluje dětský lékař Hrunka

30. červen 2021

Očkování dětí proti covidu-19. Děti od 12 let by se naočkování mohli pravděpodobně hlásit už o prázdninách. Ve věkové skupině od 12 do 15 let podle dat Českého statistického úřadu u nás na 450 tisíc osob. Už to nejsou děti, ale ještě také ne úplně dospělí. Do kdy se vyvíjí dětský organismus, včetně imunitního systému?

Čtěte také

Pediatr MUDr. Štefan Hrunka, předseda Praktických lékařů pro děti a dorost Královéhradeckého kraje, hovoří v naší radioporadně na téma: Děti a covid-19. Očkování, imunita a prevence.

V dospívajícím věku je již imunitní systém dětí dostatečně odolný. A naopak, když není ještě vyvinutý, tak bychom mu měli pomoci očkováním. To znamená, že by se měly očkovat především menší děti. Ale samozřejmě stavba těla i rozumový vývoj se ještě v pubertě vyvíjí. Tedy jak říkám, rozhodně očkovat.

V podstatě u každé nemoci platí, čím déle tu bude s námi a napadne víc lidí, tím více bude také mutací.
MUDr. Štefan Hrunka, pediatr

Nemůže očkování malých dětí narušit vývoj jejich přirozené imunity?

Čtěte také

U malých dětí se přirozená imunita teprve vyvíjí, takže naši potomci ve věku 2 až 5 let jsou velice náchylní k nemocem. Tedy právě tato věková skupina by se měla očkovat vakcínou doporučenou pro děti. Protože tam je hlavní možnost onemocnět infekcí.

S věkem potom naše imunita klesá a lidé 65+ jsou další rizikovou skupinou. Proto bylo očkování proti covidu-19 zahájeno nejprve u starších osob.

Jak pandemii děti zvládaly? Mnoho z nich bylo bez příznaků, ovšem přenašeči nemoci. Na druhou stranu byli ovšem o dětští pacienti s komplikacemi.

Naštěstí to vše děti zvládaly velice dobře. Bylo jich hodně bezpříznakových, ale bohužel byly i případy dětí, které skončily v nemocnicích a některé z nich mají problémy dosud. Tedy rozhodně to není zanedbatelná nemoc.

Covid postihuje celý organismus

A paradoxně, v covidovém roce se prakticky po celém světě neobjevil klasický chřipkový virus.

Jsou tu obavy z mutací, které by údajně mohly být pro děti ještě víc nebezpečné. I proto je důležité očkování mladých lidí?

Čtěte také

V podstatě u každé nemoci platí, čím déle tu bude s námi a napadne víc lidí, tím více bude také mutací. Tedy platí, pokud bude víc očkovaných lidí, bude méně nemocných a tím pádem i méně mutací.

Bude vůbec zájem o očkování malých dětí?

Je celosvětovým fenoménem, pokud nemoc ustupuje, tak se zájem o očkování zmenšuje. Ale lidé se mne stále ptají, jestli se mají nechat očkovat. A já jim to určitě doporučuji, mám již také naočkované mladé lidi ve skupině 16+. Zatím co mám informace ze své ordinace i z očkovacích center, tak u dětí nenastávají větší komplikace s aplikací vakcíny.

Celou radioporadnu s MUDr. Štefanem Hrunkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související