Plánujete túru do našich nejvyšších hor? Měli byste se na vysokohorský výlet určitě dobře připravit

11. říjen 2022 07:59

Pěkné počasí, ale večer a v noci dost chladno, navíc jsou některé horské boudy mimo provoz. S tím vším by měli počítat turisté, kteří míří v těchto dnech do našich nejvyšších hor. Horská služba apeluje na návštěvníky, aby se na výlet pečlivě připravili a trasu si naplánovali podle svých možností. 

Čtěte také

Podle členů horské služby přibývá lidí, kteří podcení své síly nebo vybavení a dostávají se pak do problémů.

„Chodili z Pece, tak bychom si to chtěli teď jednou vyjít ze Špindlerova Mlýna,“ říká Pavel, který s manželkou přijel do Krkonoš z Ústeckého kraje na tři dny. Namířeno mají na Sněžku. „Chtěli jsme si vyšlápnout dokud není sníh a nemrzne. Má být hezky, sluníčko, tak bude snad krásný rozhled.

Teploměr po ránu ukazuje pouze pár stupňů nad nulou. Manželé jsou ale podle svých slov dobře vybaveni. „Máme zimní bundu a rukavice. A v batohu mám ještě takovou slabší bundu, kdyby se náhodou oteplilo.

Čtěte také

Pěkná viditelnost a inverze láká turisty do hor hlavně o víkendech. Jenže počasí, jak je známo, se tady může během chvíle rychle změnit.

„Může být nějaká lokální mlha v různých místech, takže je důležité, aby byli turisté dobře vybaveni. Aby nikde zbytečně neprostydli, vysvětluje horský záchranář Marek Fryš.

A zdůrazňuje, že hlavně funkční oblečení je důležité. „Také kvalitní boty, protože pokud je někde mokro, tak vám to hodně zjednoduší situaci, když nemáte promočené boty po celý zbytek túry. Určitě také kromě oblečení, které máte na sobě, ještě nějaké rezervní, pro případ deště.

Čtěte také

Kvůli mimosezóně někteří boudaři na pár týdnů uzavřeli své provozovny. Proto by turisté měli počítat s tím, že ne všude je otevřeno. „Zároveň by túra měla být dobře naplánovaná co se týče jídla. Protože i když jsou naše hory malé, tak ne všechny provozovny jsou v tuto dobu otevřeny. A důležité je také dodržovat správný pitný režim. Teploty mohou stoupnout vysoko a pak může dojít k dehydrataci lidí.

Pavel s manželkou už mají prý dost zkušeností a proto si dostatečné zásoby nesou s sebou. „Máme pití i svačinku. Všechno potřebné máme u sebe.

Přestože je v Krkonoších oproti letní sezóně podstatně méně turistů, horská služba i v těchto dnech, hlavně o sobotách a nedělích, vyjíždí k úrazům z pěší turisty nebo k turistům, kteří jsou vyčerpaní. Proto je podle záchranářů potřeba výlet dobře naplánovat a nepřeceňovat své síly.

Spustit audio

Související