Plánované otevření nové části domova pro seniory v Borohrádku na Rychnovsku se zpozdí. Proč?

17. srpen 2022 07:51

Otevření nové části v domově pro seniory v Borohrádku na Rychnovsku se odkládá. Klienti se tam měli stěhovat začátkem září. Jedna z firem ale odmítla dodat část vybavení interiérů. A nový dodavatel bude mít zpoždění.

Čtěte také

„My jsme byli připraveni domky otevřít k 1. září. K 1. červenci jsme začali přijímat zaměstnance,“ popisuje ředitel Domovů na Orlici Karel Vacek.

Přijatí zaměstnanci v létě vypomohli při dovolených a proškolili se. Od září ale pro ně není práce. „Takže teď je tu máme navíc, platíme je navíc. Negenerují nám žádný zisk, protože nové klienty nemáme.

Vybraní jsou už i budoucí obyvatelé nových Domků Na Květné v Borohrádku.

Čtěte také

„Máme z pořadníků už vybrané klienty, ke kterým se pojede na šetření. Získávají se od nich informace ohledně nastávající péče, aby byla co nejvíce podobná tomu, jak žili doposud, říká vrchní sestra Domovů na Orlici Andrea Fabiánová.

Nové domky na Květné ale nemají vybavené místnosti. „Co nám teď chybí, tak je základní sedací nábytek, vybavení místností s pracovními stoly. Tedy jsou to mnohdy specifické věci, nejde je jen tak nakoupit někde v obchodě. Je to zakázková výroba.

Čtěte také

Na vině je nedodání nábytku firmou, která vyhrála výběrové řízení.

„Původní dodavatel, se kterým jsme chtěli podepsat smlouvu, nám ji odmítl podepsat. Je to jeho zákonné právo, tudíž jsme přistoupili k jednání s druhým v pořadí. A tato firma nyní vyhotovuje zakázku na dodávku nábytku a dalšího inventáře pro domky. Dodávka nábytku tak bude zhruba o dva měsíce posunuta, vysvětluje mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Klienti domova pro seniory v Borohrádku na Rychnovsku by se tak měli do nového nastěhovat se začátkem listopadu. Královéhradecký kraj stavba vyšla na zhruba 70 milionů korun.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související