Plakánek jen pro pěší, kamerový systém v Trutnově a co teď sázet na zahrádkách. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Zastavíme se v jednom z nejkrásnějších a nejcennějších údolí Českého ráje, v Plakánku pod hradem Kost. A půjdeme tam pěšky, protože cyklisté ani jezdci na koních tam nemají co dělat. A tak správci přírodní rezervace chystají přísnější opatření: instalaci zákazových značek. Od inženýra Klápště se o tom přímo v Plakánku dozvěděla redaktorka Vlaďka Wildová.

Údolí Plakánek obdivují návštěvníci, kteří se ale v posledních letech stále víc ohrazují proti bezohlednosti cyklistů. Podle průzkumů jich tam v průměru denně projíždělo kolem stovky, což je pro malé území devastující. Přitom tam podle zástupce Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj Jiřího Klápště nemají co dělat.

Čtěte také

Městská policie v Trutnově začala využívat nový software napojený na kamerový systém. Neuronová síť umí například rozeznat jednotlivá auta na silnicích a upozornit na problémové situace. Software mají k dispozici už několik měsíců, nově k němu přibydou stacionární kamery. Právě ty jsou klíčové pro sběr statistických dat.

Neuronová síť má městské policii v Trutnově pomáhat především při problémech v dopravě a odhalování nejrůznějších přestupků. Pořízení stálo zhruba 430 tisíc korun, město na něj získalo dotaci 350 tisíc korun od státu. Software podle strážníků nerozeznává obličeje, lidé se tak nemusí obávat zásahu do jejich soukromí.

Čtěte také

Chladné počasí se letošnímu jaru nevyhnulo, proto je podle zahradníků potřeba počkat s venkovní výsadbou. Ne všechny květiny totiž tyto chladné teploty zvládnou. Pokud ale i tak chcete sázet, tak podle odborníků jsou třeba macešky proti zimě hodně odolné.

„Ještě by teď v tomto období mohli lidé vybírat z macešek, kterých máme mnoho druhů. Ty zvládnou nepříznivé podmínky i ranní mrazíky," říká Martin Jonáš, vedoucí pobočky zahradnictví Šťastný v Hradci Králové.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.