Placení výživného, možnosti změn jeho výše i změny výchovného prostředí. Poradíme vám

15. říjen 2020

Poměrně frekventované téma mezi klienty je v oblasti rodinného práva neplacení výživného. Poradíme vám, co dělat při stanovení výše výživného, jak při neplacení postupovat jako oprávněný rodič - příjemce, jaké jsou možnosti změn výše výživného včetně změny výchovného prostředí a podobně.

JUDr. Martin Zbořil ze společnosti Veritas hovoří v naší radioporadně na téma: vyživovací povinnost.

Čtěte také

Pokud soud rozhoduje o úpravě poměrů nezletilého dítěte před rozvodem rodičů, obvykle dochází ke svěření dítěte do výlučné péče jednoho z rodičů, v posledních letech dochází k nárůstu případů svěření do střídavé péče obou rodičů.

Vedle těchto dvou možností však existuje i možnost svěřit nezletilé dítě do společné péče rodičů. Je to řešení zejména pro rodiče, kteří jsou schopni se na otázkách spojených s nezletilým dítětem dohodnout a chtějí minimalizovat dopad soudního rozhodnutí do jejich rodičovských práv a povinností.

Čtěte také

Za typický příklad, kdy společná péče může být vhodným řešením, lze označit i situaci, kdy dochází k rozvodu rodičů, avšak tito zůstávají i po rozvodu bydlet v jedné nemovitosti. Rovněž může být společná péče praktická i v případě, kdy dítě je již blízko věku zletilosti a péče rodičů již je fakticky vykonávána zcela minimálně.

Rozhodování soudu o podobě péče o nezletilé dítě je na místě především v případě rozvodu manželství rodičů, kdy rozhodnutí o péči o dítě je podmínkou rozvodu. Soud může rozhodnout ve věci sám, nebo může schválit dohodu rodičů.

JUDr. Martin Zbořil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související