Písek vydal zákaz výherních hracích automatů ve městě

26. březen 2010

Za maximum možného označil po zasedání píseckého zastupitelstva místostarosta Tomáš Dušek čerstvě přijatou vyhlášku, v níž město zakazuje provoz výherních hracích automatů na celém svém území s výjimkou dvou ulic na okraji města. Tuto výjimku si vyžádal výklad zákona, podle kterého žádná obec nesmí výherní hrací automaty vymístit plošně.

Hlasování ve prospěch této vyhlášky se ještě pokusilo zvrátit Sdružení zábavního průmyslu návrhem deklarace, kterou se zavazovalo k odstranění venkovních jackpotových poutačů, k umístění nápisu „hraješ-li, neriskuj vše" na všechny výherní automaty a k dalším krokům.

Zastupitelé však jednoznačně podpořili svůj dlouhodobě připravovaný záměr automaty zakázat, uvedl Dušek: „Byl přijat zákaz výherních hracích automatů na území města. Chtěl bych občany upozornit, že herny nezmizí, protože všichni provozovatelé již mají povolení na takzvané videoterminály. Je to jakýsi krok, kdy město deklaruje, že s tímto stavem chce něco udělat. Je to i tlak na parlament, aby byl přijat nový loterijní zákon.“

Zákaz výherních hracích automatů vejde v Písku v platnost zhruba v polovině dubna. Krátce před zasedáním zastupitelstva vznikla mezi občany Písku petice požadující úplné a neodkladné zrušení všech heren ve městě.

Spustit audio