Písecké sídliště Portyč a českobudějovické sídliště Máj procházejí postupnou regenerací

10. únor 2010

Obnova panelového sídliště Portyč v Písku pokračuje úpravou veřejného prostranství v okolí restaurace Smart. Pro obyvatele problémového sídliště připravila radnice druhou výzvu Integrovaného plánu rozvoje města Písek - zóna Portyč týkající se zateplení panelových domů.

Sdružení vlastníků díky ní mohou získat 36 procent finančních prostředků, které na tepelné izolace domů a výměny oken potřebují. Žádosti lze na městě podávat od 10. února nejpozději do 31. března tohoto roku. Podmínkou podpory je vlastní projekt a finanční spoluúčast.

Jak dodala písecká místostarostka Hana Rambousová, pro občany je připraveno 13 milionů korun: "Město Písek vyhlašuje druhou výzvu regenerace bytových domů, v ní jsou přesně specifikována místa, kde obyvatelé mohou žádat o podporu. Jedná se o ulice Třebízského, Vinařického, Jablonského, Na Stínadlech, Na Pěníku a Přemyslova, a pak ještě některé domy z části ulic Čechova, Dvořákova, Pražská a Topělecká."

S projektem revitalizace sídliště Portyč v Písku souvisí i posílení kamerového systému o šest kamer na exponovaných místech. Město na ně vyčlenilo 2,2 milionu korun a veřejnou zakázku vyhlásilo právě v těchto dnech.

Regeneraci českobudějovického sídliště Máj by měli pomoci evropské peníze. Snaží se o to vedení města, které chce v letošním roce požádat o dotaci z regionálního operačního programu. Rada města proto vypsala výběrové řízení na firmu, která by měla žádost na regeneraci sídliště zpracovat.

Jak potvrdila náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová, projekt týkající se jižní části sídliště už je připravený, takže práce by v této lokalitě měly začít i skončit v letošním roce: "Nejdále je projekt jižní části sídliště Máj, kde už proběhlo územní a stavební řízení. Máme pravomocné stavební povolení a v letošním roce je možné zahájit část regenerace sídliště. Realizace je poměrně jednoduchá a víceméně zaměřená na stejné věci, jako v ostatních částech. To znamená úpravu parkovacích míst, zeleně a dětských hřišť."

S východní částí je situace podle slov náměstkyně primátora Ivany Popelové složitější. Stále totiž pokračuje územní řízení, kde se ještě očekává velká účast veřejnosti. Obnova východní části se tak uskuteční zřejmě až v příštím roce.

autoři: Michaela Vrácovská , Eva Kadlčáková
Spustit audio