Písecká Arkáda pomáhá řešit školákům jejich problémy

1. listopad 2009

Na žáky základních a středních škol, ale také na jejich rodiče a učitele se zaměřuje projekt Sociálně psychologického centra Arkáda v Písku s názvem Bez školy to nepůjde.

Jak uvedla manažerka projektu Šárka Uhlíková, cílem je motivovat mladé lidi k tomu, aby dokončili vzdělání: "Mohou mít různé důvody, proč je něco trápí - napjaté vztahy mezi vrstevníky, problémy v rodině nebo hledání sebe sama. My jsme tu od toho, abychom jim ve složitém období pomohli a oni mohli dále pokračovat ve škole. V současné době je vzdělání hodně důležité."

Projekt Bez školy to nepůjde zahájila písecká Arkáda letos na jaře a potrvá tři roky. Evropský sociální fond spolu se státním rozpočtem České republiky jej podpořily 4,3 milionu korun. Za ty se v Arkádě nejenom věnuje dětem, rodičům a učitelům tým terapeutů spolu s psychologem a případně i psychiatrem, ale také se konají odborné semináře, uskutečňuje se probační program pro mladistvé delikventy a vznikne publikace shrnující konkrétní zkušenosti z praxe.

Vedle toho Arkáda podle Šárky Uhlíkové organizuje rozsáhlé preventivní programy na školách po celém Písecku: "Naše preventistka chodí na základní a střední školy se speciálními programy. Jmenují se Najdi se a Stay cool. Pracuje buď s celou nebo částí třídy a řeší konkrétní vzniklé problémy."

Spustit audio