Piloty zajímají hlavně mraky. Letečtí meteorologové sledují počasí nepřetržitě

22. únor 2017

Jestli někdo potřebuje opravdu přesnou předpověď počasí, jsou to piloti. Musí vědět, s jakými povětrnostními podmínkami můžou při letu počítat. A právě to mají na pardubickém letišti na starosti vojenští meteorologové na speciálním pracovišti v jedné z věží.

I když mají před sebou hned několik velkých monitorů s informacemi o počasí, občas se prostě zajdou podívat, jak je venku. „Na těch monitorech sledujeme v podstatě počasí z celého světa. Tady přestane pršet tak v 10:45“ odhaduje Zdeněk Rudolf, který má službu na řídící věži.

„Vidím to na těch radarových snímcích. Vlastně to jsou stejné radarové snímky, které používáme tady v Česku na předpověď počasí, jen v jiném zobrazení,“ dodává Rudolf.

Piloty zajímá nejvíc oblačnost

Podle Rudolfa se ale na sebelepší předpověď nedá spolehnout bezvýhradně: „Na sto procent to není nikdy, ale my tady na letišti dáváme velmi krátkodobé předpovědi, což je maximálně na 24 hodin. Není to ale ta předpověď, jakou znáte vy. My se zaměřujeme hlavně na bezpečnost letového provozu. Piloty zajímá hlavně to, jak bude vysoko spodní základna oblačnosti, horní hranice oblačnosti a samozřejmě jak se nám bude měnit dohlednost.“

Zdeněk Rudolf sleduje na monitorech počasí v celém světě

„Když chci vědět, jak bude, podívám na radary a družice, protože podle stavu atmosféry nepoznám, kdy přestane pršet, nebo jestli bude pršet určitou dobu,“ říká Zdeněk Rudolf.

Jako meteorologa – synoptika ho zajímá výhled počasí, na druhém pracovišti je meteorolog – pozorovatel a ten se soustředí na aktuální počasí.

Čtěte také

Pavel Nevosád sleduje počasí v přímém přenosu a chodí pravidelně kontrolovat přístroje a měřidla: „Meteorologická zahrádka, to je základní pracoviště meteorologa pozorovatele. Jsou tam přístroje na zpracování a pozorování počasí. Je tady srovnaných pět teploměrů. Teď je 7,8 °C.“

Meteorologové na letišti potřebují mít přehled i o množství srážek. Slouží k tomu plechová nádoba, do které prší. Je to výseč přesně půl metru čtverečního, má tak ostré hrany, že rozpůlí i kapku.

Letištní meteorologové sledují počasí 365 dní v roce.

Pavel Nevosád chodí pravidelně odečítat hodnoty do meteorologické budky
autor: ba
Spustit audio