Pietní akce za zemřelé hokejisty: svíčky, skandování i tichá vzpomíka

7. září 2011

Tragédie v ruské Jaroslavli, kde zahynuli i tři čeští hokejisté, zasáhla české fanoušky. Leteckou havárii nepřežili Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. Lidé se spontánně svolali a sešli na Staroměstském náměstí v Praze, kde zapalují svíčky.

Staroměstské náměstí se kolem 21. hodiny zaplnilo několika stovkami mladých lidí ve věku asi 20 let. Shromáždili se kolem kruhu svíček, v jehož středu jsou vztyčené dvě hokejky. Mezi svíčkami jsou položeny vlajky, trikolory, dresy či šály v národních barvách.

Chování účastníků shromáždění je ale svérázné. Slzy se objevují spíše sporadicky. Vedle zpívané české hymny nebo skandování jmen tragicky zesnulých hokejistů zde také zaznívá i pro hokej typické ‚Kdo neskáče, není Čech‘ nebo ‚Hoši, děkujem!‘ Celá událost tak připomíná spíše hokejový zápas.

Dav pomalu řídne a truchlící se začínají rozcházet. Na místě zůstává zhruba sto lidí.

V Hradci Králové se fanoušci sešli u morového sloupu na Velkém náměstí, kde kolem 21. hodiny uctilo asi 300 obyvatel východočeské metropole památku tragicky zesnulých hokejistů.

Průběh pietního setkání je spíše tichý a decentní.

Tryzna za zemřelého hokejistu Karla Rachůnka, které se zúčastnili občané všech věkových kategorií, proběhla i v jeho rodném Zlíně. Truchlící se shodli, že český hokej urpěl velkou ztrátu práve v tomto muži, mistrovi světa.

Tato akce byla svolána po sociálních sítích.

autoři: par , Petr Kořínek , Marína Dvořáková
Spustit audio