Pevnost Hanička v Orlických horách je kulturní památkou

23. září 2010

Prvorepubliková vojenská pevnost Hanička v Orlických horách se stala kulturní památkou. Pokusy o zapsání pevnosti mezi památky trvaly 33 let. O pevnost se stará radnice v Rokytnici v Orlických horách. Ročně podzemní labyrint navštíví přes 20.000 lidí. S pokusy zapsat dělostřeleckou tvrz mezi kulturní památky začal již tehdejší rokytnický národní výbor, který Haničku v letech 1969 až 1973 provozoval. "Nám se to nyní konečně povedlo," uvedl rokytnický starosta Petr Hudousek.

Pevnost Hanička byla postavena v letech 1936 až 1938 na obranu před nacistickým Německem. Posádka 426 mužů měla mít možnost těžkými zbraněmi ostřelovat nepřátelské území do hlubokého týlu. Od roku 1975 do roku 1995 byla Hanička veřejnosti nepřístupná, protože v ní ministerstvo vnitra budovalo protiatomový kryt a válečné pracoviště. Proti jiným pevnostem je Hanička velmi zachovalá.
Rokytnická radnice chce upravit okolí pevnosti a vybudovat také lepší restaurační zařízení. "Roční rozpočet Haničky se pohybuje kolem jednoho milionu korun a pevnost je schopna si na sebe vydělat," řekl Hudousek. Radnice již má připravený koncept studie rekonstrukce správní budovy na moderní výstavní pavilon.
Hraniční prvorepublikové opevnění se budovalo v letech 1936 až 1938. O tvrze, které se dochovaly na linii od Jizerských hor po Králický Sněžník, se většinou starají soukromé kluby vojenské historie.

Spustit audio