Pevnost Hanička, manželé zachraňují kostel ve Zdonově a Pravidla moštárny. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Dělostřelecký srub RS 79 s krycím názvem Na mýtině v Rokytnici v Orlických horách má opět vybetonovanou horní část zvonu. Srub byl v těchto místech poničený od roku 1958. Nejde ale zdaleka o jedinou novinku, kterou v příští turistické sezoně návštěvníci na Haničce uvidí. Některé jsou ukryté i uvnitř objektu.

„Chtěli bychom ještě návštěvníkům nabídnout něco, co bylo naprojektováno, mělo být zavedeno a instalováno, ale už k tomu tenkrát nedošlo,“ dodává Pavel Minář, vedoucí tvrze Hanička v Orlických horách na Rychnovsku. Ta je v tuto chvíli pro návštěvníky uzavřena. Otevře se opět v květnu v příštím roce.

Čtěte také

Dva mladí manželé se snaží zachránit nejstarší kostel na Broumovsku. Kvůli sakrální stavbě ze 14. století založili spolek, aby památka nespadla. Před lety totiž ve Zdoňově koupili starou barokní faru a stav sousedního kostela měli každý den na očích.

„Proto jsme založili spolek a snažíme se s tím něco udělat. Zatím to jde. Pomáhá nám hodně lidí z vesnice. Kostel vždy zachraňovali lidé, tak snad se nám to podaří,“ dodávají svorně manželé.

V letošním roce je zapotřebí na kostele Nejsvětější Trojice ve Zdoňově na Broumovsku zakrýt alespoň provizorně střechu. V příštím roce začne Spolek Trinitas shánět peníze na kompletní opravu.

Čtěte také

Své původní profese vyměnili za práci s ovocem, ale i s bylinkami. Markétu a Vojtu Drahoňovských ze Statku Cidlina na Jičínsku jejich současná práce baví i přesto, že naplno začali podnikat vloni, v nelehké pandemické době. Jejich nové profesní příběhy, které ovlivnili dědové, zaznamenala redaktorka Vlaďka Wildová.

Majitelé moštárny se teď snaží zvládnout jablečný nápor, protože úroda byla letos dobrá. Předpokládají, že skončí až před Vánocemi. Jejich technické zázemí a pracovní koloběh připomene reportáž s vůní jablek přímo z moštárny a sušárny Statku Cidlina.

autor: baj
Spustit audio

Související