Petr Voldán: Zažít je jiné, než jen slyšet

Pohled na uplynulý víkend do značné míry ovlivnil vítr, který na mnoha místech citelně zasáhl do našeho života. Silněji, než bývá zvykem v našich zeměpisných šířkách. Petr Voldán se ale v dnešní glose dostává v úvahách i k obecnějším otázkám, než je jen řádění přírodních živlů. A připomíná známou pravdu, že “Zažít je jiné, než jen slyšet”:

Osobní zkušenost je vždycky mnohem silnější, než si dělat názor jen z doslechu. O víkendu jsme se měli možnost hodně zblízka seznámit se silou přírody, která občas udeří i s razancí málo známou. Naštěstí u nás nebývají podobné projevy nevyzpytatelné přírody většinou tak devastující, jako jinde. Nechci se rouhat, ale ničivá zemětřesení, soptění vulkánů, hurikány nebo tajfuny a podobné katastrofy sledujeme zatím s údivem jen v televizi.

A musíme si přiznat, že ty naše trable s počasím, jakkoli jsou v konkrétních případech a u konkrétních postižených domácností bolestné a s postiženými soucítím, se s některými - přírodními projevy bičovanými regiony na zeměkouli - srovnávat nedají. I proto možná žijeme tak trochu v bezstarostném ukolébání. Jsou to prostě něco jako katastrofy z doslechu a zprostředkovaně viděné.

Jenže občas nás život vytrhne z letargie

Přivalí se stoletá voda, stovky hektarů lesů pokácí v pár minutách vichřice. Pro uplynulý víkend jsme byli varováni před možnými nárazy větru nejen o síle vichřice, odborníci hovořili o orkánu. Někteří si možná začali zjišťovat, že je to snad i ekvivalent často ve světě zmiňovaných hurikánů a že to už není žádná legrace. Uvědomujeme si najednou, o čem že ty mediální zprávy ze světa vlastně jsou. Protože jak říkají různé modifikace lidové moudrosti - japonská například - jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.

Vichřice láme stromy i uprostřed města

A nejen jsme viděli, mnozí i citelně zažili, jak vypadají větrem přeražené a vyvrácené stromy, jak létají i poměrně těžké předměty nebo střechy, jaké to je být delší dobu bez elektřiny. Co mě ale neustále udivuje, to je laxnost, fanfarónství, nezodpovědnost některých lidí. Klidně jedou v neděli do zalesněných hor na výlet a diví se, že padají stromy. Hazardování se životem a neúcta k němu - jak jinak nazvat cestu do lesa přes naléhavé varování - dokonce přináší i zbytečná úmrtí.

Asi ani osobně vidět než jen slyšet - v rádiu nebo v televizi - nestačí. Nechápu a tak už raději přeju klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.