Petr Voldán: Východočeské dubnové novinky

Začíná čtvrtý měsíc roku. A tak dnešní glosu věnuje Petr Voldán novinkám v největších městech východočeského regionu - v Hradci Králové a V Pardubicích, které přináší první dubnový den.

Jak se říká - a něco na tom pořád je - dobrých zpráv není nikdy dost. Každá taková proto potěší a zvedne trochu náladu. A tak dnes vynechám poťouchlé komentování naší politické scény a podobná stresující témata a zaměřím se na dobré zprávy, spojené s prvním dnem nového měsíce. Právě ode dneška prý třeba začíná kraj Hradec Králové hospodařit - jako teprve třetí region v republice - bez dluhů.

A protože chtějí mít v Hradci dobré vztahy se sousedy, koluje údajně v kuloárech myšlenka, že by za dané situace mohl Hradec, který se dostal v hokejové extralize - pro někoho až a pro jiné sice jen - do čtvrtfinále, tedy že by mohl pomoci hokeji v Pardubicích. Přece jen jsou totiž lidé, kterým vadí, že celkový dojem z hokeje v celých východních Čechách kazí nezáviděníhodná situace Dynama.

Dětský úsměv a zuby

Ne všichni “Hradečáci” si tak trochu škodolibě mnou ruce, že se soused potácí nad hokejovou propastí. A tak prý existují hlasy, které by zvedly ruku pro finanční injekci pro Dynamo, když si královehradecký kraj stojí s pokladnou tak dobře, že je ode dneška bez dluhů. Pomocná injekce by ale mohla narazit na odpor některých skalních zastánců letité rivality mezi Hradcem a Pardubicemi, toužících kupříkladu po odplatě za aféru s provokativním reklamním nápisem na trolejbusu o nudě v Hradci.

Ostří jejich zášti proti pardubickým by možná ale mohly otupit úvahy, které pro změnu údajně kolují v kuloárech kolem vrchního vedení pardubického hokeje. I když se klub po různých peripetiích se jménem vrátil nakonec k populárnímu Dynamu, k dynamické hře na ledě to v současnosti moc nepřispívá. A tak je prý ve hře návrat k dnes s budoucností hodně často spojovanému názvu jednotky magnetické indukce, kterou pojmenoval kdysi Nikola Tesla. Proč ne, říkám si - americké hard rockové skupině tohoto jména to pořád hraje a auta s tímto označením docela frčí po celém světě, včetně silnic u nás.

Každopádně, nechme se překvapit, bude docela zajímavé, jak nakonec oba tyto nápady prvního dubnového dne dopadnou. Aby to nebylo jak s tím aprílovým počasím. A tak už klidný a bez větších překvapení úspěšný první duben.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.