Petr Voldán: Viditelní herci aneb Fotbalisto, kup si televizi

V rozhlase pořádáme anketu o nejpopulárnějšího neviditelného herce. Protikladem je podle autora dnešní glosy viditelné herectví fotbalistů na světovém šampionátu, byť jeho aktéři mají pocit, že jsou jejich finty nenápadné. 

Mistrovství ještě neskončilo, ale favorita na fotbalového hereckého Oscara už má. Brazilce Neymara jen těžko někdo překoná, i když snaživých “Krhounků” i “Hujerů” je na šampionátu stále ještě dost. Ale poležet si na fotbalovém mistrovství světa celkem skoro 14 minut, jak to různé povalování při simulantských výkonech Neymara prý spočítali agilní statistici, to je opravdu výkon hodný herce. A protože jde o hvězdu, herce viditelného. Záběry přenášejí nemilosrdné televizní kamery doslova do celého světa.

Mimochodem, naši rozhlasoví neviditelní herci obdivuhodně zacházejí s hlasem. A zrovna v tom by jim viditelní herci fotbaloví mohli sem tam konkurovat. Některé filmovací etudy dovedou doprovodit solidními hlasovými projevy. Většina je ovšem vhodná leda do žánru hororu či vraždění neviňátek. K těmto kreacím navíc patří pokaždé stejné pokračování - po pár minutách běhá - před okamžikem takřka mrtvý fotbalista - jako laňka.

V roce 1920 chodilo na ženský fotbal ve Velké Británii víc lidí než na mužský.

Ale zpět k pohybovým hereckým studiím. Některé jsou dost propracované, takže je nepozorný nebo lajdácky rozhodčí klidně “spolkne i s navijákem”. Jenomže moderní technika nám fotbalové šikulky zcela bez soucitu odhaluje. A tak chlap s vyrýsovaným tělem atleta, ale výrazem naivního předškoláka sice ukazuje, že se míče dotkl jasně ramenem, jenže kamera odhaluje záměrně vedenou ruku, zastavující míč v letu k soupeři. Podobně bezelstný kukuč nasazuje jiný fotbalový herec poté, co uzemnil protihráče úderem lokte do zátylku. On nic, on se ho přece ani nedotkl, on muzikant. Přitom svět na obrazovkách vidí v opakovaném záběru, že by hříšník možná lépe udělal, kdyby si dal ošetřit po té ráně svůj vlastní loket.

Pokrok nezastavíš, zní oblíbená formulka. A platí to i pro fotbalové faulující herce i simulanty - jejich kousky moderní technika odhaluje stále častěji a prokazatelněji. Možná by se měli občas mrknout na televizní záznam a zjistili by, že jsou trapnými amatéry a ne hereckými hvězdami. Čeká je tedy lepší trénink a nebo že by postupně přiznávali barvu, vlastně svoje prohřešky? A rezignovali by na hereckou kariéru. Jsou to přece fotbalisti, nebo ne ? A tak už raději klidné pondělí i celý týden.

autor: pvo
Spustit audio