Petr Voldán: Vánočka versus globální svět

Není divu, že o posledním pátku před vánočními svátky je i pravidelná glosa vánočně laděná. Petr Voldán se ale - jako obvykle - od zdánlivě obyčejné vánočky nakonec dostává k úvahám poněkud širšího významu.

Obyčejná vánočka nebo něco víc? Symbol našich vánočních dnů nebo ještě víc? Řekl bych, že ano. Kromě toho, že je umně zapletená vánočka tradičním zpestřením vánočního stolu, je ale pro mnohé hospodyně i noční můrou.

A tak některé dokonce už pár víkendů předem věnují čas nácviku splétání copánků těsta. Protože v odborné řeči zkušených harcovnic vánočních plechů a rozpálené trouby stojí často jako kardinální i otázka jestli pletete ze šesti, osmi nebo snad z devíti pramenů. Mistryně vánočkového řemesla se o menším počtu ani nebaví, vánočka ze tří, čtyř nebo snad pěti je tak nějak pod jejich úroveň.

Ale jak víme dobře, tím vánočková výzva nekončí a černá můra zdaleka nemizí. Mluvím o zvláštním napětí, o tom očekávání, které visí ve vzduchu během pobytu upletené krásky v troubě. Často totiž do ticha kuchyně zní povzdech - “zase se rozjela”, případně, “nojo, zase je přes celej plech” nebo “to mi řekněte, jak to dělaj, že jim nepraskne a nerozšklebí se”. 

Vánočka

Zklamání bývá očividné, jako roztrpčení, že ani zapíchané berličky špejlí těsto neudržely, natož osvědčené rady. Nepomáhá ani chlácholivé ujišťování mužské části rodiny, že to nevadí, protože je stejně hlavní ta neopakovatelná chuť a ne estetický dojem. Krasobruslařské hodnocení vánoček pro chlapi neplatí. Vsadím se, že už od dob Petra Chelčického, kdy se u nás vánočka ještě pod názvem calta zmiňuje. 

Jenže svět globalizace se nestydatě dravě dere do boje nejen s naší vánočkou. Na pochoutku se tlačí s pomocí prapodivné reklamy ve stylu - tradiční součástí Vánoc je štola nebo italská bábovka panettone různé zahraniční speciality. Nic proti poznávání jiných zvyků a chutí, to je určitě dobrá věc. Ale aby globální svět vánočních buchet válcoval v reklamě naše vánočky, to je trochu silná káva.

Pořád ale věřím, že salámy z Toskánska, maďarské klobásy a švýcarské sýry natož pak buchty a bábovky ze světa vánočku, bramborový salát a kapra nevytlačí. A že ta úžasná, vláčná, máslová nebo se sádlem, babiččina - prostě naše vánočka globálnímu světu odolá. A teď už krásné a pohodové Vánoce.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.