Petr Voldán: V čem vlastně podnikají cizinci

V souvislosti s problémem migrační vlny se diskutuje také o uplatnění těch, kteří by nechtěli pokračovat v cestě třeba do Německa, ale požádali by o azyl u nás. A v této souvislosti si autor dnešní ranní glosy Petr Voldán všímá poněkud podivných závěrů ze statistik o podnikání cizinců u nás:

Pochopitelně je lepší, když u nás cizinci nejsou odkázáni na podpůrný systém, ale když naopak například zaplňují mezery v profesích, kde je lidí nedostatek. S migrační vlnou, která se přelévá Evropou, padají nejen čísla - dokonce se objevují i spekulace o profesích, kde by mohli cizinci pracovat. Možná na podporu těchto optimistických plánů jsou tu statistiky, mající ukázat, kde už předchůdci současných migrantů působí.
A k suchým číslům jsou pohotově k ruce i upřesňující komentáře, které ale vypadají - no, řekl bych zvláštně. Co si myslet například o závěru, že prý u ukrajinských podnikatelů převažuje jako obor stavebnictví. Mnohé naznačuje už poznámka z vedení asociace malých a středních podniků, že množství zahraničních podnikatelů v tomto oboru může být diskutabilní. A zkreslovat ho může tzv. "švarcsystém". Tedy dobře známá praxe najímat si na práci třeba ony zmíněné ukrajinské dělníky, neplatit jim zrovna moc a navíc nechat všechno na nich. Což znamená, že nejde o zaměstnance. Lidově řečeno "jedou na sebe". Mají živnost, sami se starají o daně a další povinnosti vůči našemu státu.
Ze známých zkušeností je jasné, že pro podnikatele, kteří takovou praxi provozují, je to výhodné. A oni ukrajinští podnikatelé, vylepšující statistiky podnikajících cizinců, poctivěji přiznávají zisky, aby případnými daňovými prohřešky neohrožovali možnost u nás podnikat. A ta je spojená s povolením k pobytu. Když to tedy trochu, ale jen trochu přeženu, pak by po masivnějším přijetí migrantů u nás, o které ale oni zatím moc zájem nemají, mohla vyskočit vyšší čísla stavebních podnikatelů třeba ze Sýrie nebo Afghánistánu. Tedy podnikatelů přidavačů a všeumělů pro práce všeho druhu.
Ach ty statistiky, pokřivené oblíbeným "švarcsystémem" a jejich interpretace. I když jsou optimistické, zdá se spíš, že případné posily z řad migrantů budou jen těžko řešit nedostatek pracovních sil třeba ve strojírenských profesích, po kterých podnikatelé tolik volají, zatímco přibude podnikatelů ve švarcsystému. A tak už raději úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.