Petr Voldán: To už se na to aneb vulgaritě zelená

Bez postihu by mohlo být v budoucnu používání vulgárních slov v rozhlasovém a televizním vysílání. Pokud bude schválen návrh ministerstva kultury na úpravu zákona. Jestli se vám zdá zvláštní, že zrovna ministerstvo kultury dává zelenou vulgaritě v médiích, pak nejste sami. Překvapení neskrývá ani autor páteční glosy Petr Voldán:

Sprostá slova - neboli vulgarity se v médiích běžně vyskytují. To je pravda a dodávám, bohužel. Jenomže co si myslet o vysvětlení mluvčí ministerstva, které se má starat o kulturu a kulturnost národa. Nebo že by o něco jiného? Bude totiž prý na rodičích, jestli pořady - označené jako vulgarismy obsahující - povolí dětem sledovat.

To my mě zajímalo, jak si to ministerští představují. Co třeba udělá rodič, když náhodou potomci zatouží poslechnout si pořad s prezidentem? Poté, co hlava státu předvedla v jednom ze svých legendárních vystoupení, prošpikovaném výrazy, že se musely červenat snad i rozhlasové vysílače, bych z podobného úkolu měl jako rodič hodně těžkou hlavu. V případě rozhlasu navíc netuším, jakou značku by měl k pořadu, kde předpokládá vulgarismy, posluchačům předložit. V televizi to je jasné, ta na obrázcích stojí a padá. Že by v rádiu zazněl varovný gong nebo jiný zvuk? No, třeba to ještě na ministerstvu někdo domyslí, když už dovedli přijít s tak pozoruhodným návrhem, aby se vulgarity v televizním a rozhlasovém vysílání bez postihu vysílaly i mezi šestou až dvaadvacátou hodinou.
Pozoruhodná kulturní inovace. Když už se tedy sprostá slova protlačila v médiích i do denních hodin, tak jim uvolníme stavidla a snížíme se v kulturnosti na úroveň hospodské čtvrté cenové skupiny. Která už prorůstá i politikou. Opravdu iniciativa, hodná ministerstva kultury. I křiklounů, tleskajících a jásajících nad – podle nich - správným zrušením zbytečného zákazu. Jojo, ještě přidejme reklamy na sexuální potenci podporujících prostředků, kterými se hemží hlavně sportovní přenosy a budeme určitě světovější. A argument, že i děti už mluví sprostě naprosto běžně, tak o co jde? Možná o to, proč. Třeba i proto, že vulgárnost slyší kolem sebe, v médiích, v politice, neřkuli té tzv. nejvyšší. Samozřejmě, zákazy problémy neřeší. Ale otevřená stavidla snad ano? To už se na to do pr..kýnka vážně vy-kašlu. A raději klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.