Petr Voldán: Utrať co můžeš nebo Zachraň se kdo můžeš?

Černý pátek - Black friday - je tady. Pro mnohé z nás prý černý bude i doslova, pokud jde o stav peněženek nebo účtů, soudí autor dnešní glosy. Petr Voldán a jeho dvě minuty s titulkem “Utrať co můžeš nebo Zachraň se kdo můžeš?”

Nechci nás podceňovat. Jen vycházím ze zkušeností let minulých. Na reklamní masáž reaguje minimálně šedesát procent lidí. Tolik se nás nechá oblouznit smrští vábivých, často zrádných hesel, se kterými vyrukovali obchodníci už dávno před tzv. “Černým pátkem” - obři slevy - bezkonkurenční příležitost - slevy jaké tu nebyly - a podobně.

Čtěte také

Těžko můžeme říci, že nevíme o dnešní nebetyčně výhodné šanci pohádkově zbohatnout na slevách. Útoky reklamy jsou až agresivně nesnesitelné. A do sítě “Černého pátku” se nás nakonec chytá každoročně nejméně šedesát procent. To už obchodníkům za ten humbuk stojí - čeká na ně včetně víkendu celá třetina předvánočních zisků.
 
Jak to, že tolik z nás pokaždé dostanou, že tolik lidí neprohlédne taktiku podnikavých obchodníků? Jsou přece slyšet i varování, vycházející ze zkušeností. Že spousta nízkých cen, které nás jak magnet přitahují, je vypočítána z cen předem nereálně vyšponovaných. Aby to tu neuvěřitelnou výhodu padesáti, šedesáti - co, i sedmdesáti procent neudělalo. Nekupte to.

Což je ale ta správná cesta - nekupte to

Protože vás nejspíš “natáhnou”, podvedou, ošulí. Protože jsme, to je spočítáno, nenapravitelnými “závisláky” na slevách. Snad největšími v Evropě. Jako jsou narkomani, my jsme u nákupů “slevomani”. Vlastně i “slevoženy”, abych neopomenul vyváženost. Křičí to odevšad - řve to na nás z kamenných obchodů, z e - shopů, z médií. Vyvolávají to i němé cedule ve výlohách.

Obří šance rovná se Black friday

Černý pátek i v pondělí, ve středu a nebo na jaře či v létě. Původní americký byl sice v pátek, ale naši obchodní a reklamní kutilové ho tasí kdykoli, když nám potřebují vlézt do peněženek nebo platebních karet, hodinek i mobilů.

Čtěte také

Odevšad tečou peníze. Za pseudo zlevněné zboží, za proklatě levné - ale zastaralé kusy elektroniky, telefony, oblečení. Ta magie “Černého pátku”. Černého pro nás, vesele barevného pro drsné obchodníky, často podvodníky. Jejich heslo dne “utrať co můžeš”. Pro rozumné z nás - zachraň se jak můžeš - před “Černým pátkem”. Nic vám neuteče. Černých pátků ještě bude...
 
V sobotu, pondělí i prosinci nebo v červnu příští rok. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.