Petr Voldán: Tradice jako základ budoucnosti

Dnešní pravidelnou glosu jsme dostali až z Jižní Koreje. Petr Voldán si tam prý při pracovním pobytu potvrdil, že bez tradic se jen těžko buduje solidní budoucnost a navíc, některé tradice se bez podpory jen těžko udrží. Což podle něj neplatí jen v daleké Asii:

Když kdysi Korejci navázali na Římany a rozšířili ve svých skromných domcích podlahové topení, nemohli tušit, jak bude jednou tenhle vynález populární i v supermoderních stavbách. Dnes se tu s důmyslným systémem pod kamennou podlahou setkávám prakticky jen ve skanzenech, dokumentujících tradice venkovského bydlení. A v mnohých Korejci stále žijí. Ale aby neměli cukání modernizovat bydlení - a ono kouřové, teplovzdušné podlahové topení nevyměnili za vodní nebo elektrickou podlahovku, běžnou tady ve všech moderních stavbách, dostávají od státu kompenzační příspěvek. A podobně zachovávají i bambusové střechy a další historické prvky venkovské architektury předků.
U nás máme skanzeny také, ale jako ukázkové stavby. A spoléháme na chalupáře, že své dřevěnice nebo roubenky nevybaví plastovými okny a podobnými znaky moderní doby. Právě díky lidem se smyslem pro cit a také tradici, je na mnohé historické, ale stále "žijící" domky, radost koukat.
Jenomže zanikají i řemesla a profese. Tady na jihokorejském ostrově Jeju (Džedžu) mají už od 17.století potápěčky. Ženy které s nasazením zdraví a často života loví mořské živočichy a prakticky živí rodiny. Bez dýchacích přístrojů se denně potápěly už v minulých stoletích, protože muži vyjížděli na dlouhé plavby na válečných lodích, pak na rybářských a někdo se doma o rodinu postarat musel. Aby se tradice nevytratila - ze 30 000 potápěček v roce 1950 jsou jich možná tak 3 tisíce - a všem je v podstatě nejméně přes 60, založili tu dotovanou školu pro potápěčky.
Dost možná i díky vlastnostem, získaným při tradičních dovednostech, je dnes Jižní Korea světovou výkladní skříní vzdělávání a nejmodernější techniky. A já se tu utvrdil v přesvědčení, že některé zkušenosti by měl stát, který je moudrý, bez uzardění okoukat. Protože investice do zachování tradic je vlastně vkladem pro budoucnost. Ale to je přece dávno vyzkoušené a potvrzené, takže teď už z daleké Jižní Koreje příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.