Petr Voldán: Svébytný lidský druh - ignorant

Jsou lidé, kteří přehlížejí všechno kolem sebe, nevšímají si pravidel ani zvyklostí, zkrátka tak nějak okolí ignorují. Horší je, když se to projevuje i při jejich práci. Tento postoj poněkud “provokuje” autora dnešní glosy a tak Petr Voldán přichází s tématem “Svébytný lidský druh - ignorant”.

Znáte to - občas narazíme na člověka, který je jaksi nad věcí. Co na tom, že existují nějaké zvyklosti, pravidla a podobně. Z toho si takový klasický ignorant pranic nedělá. Je to jeho veličenstvo ON a všechno kolem je mu fuk. To třeba vejdete do vestibulu velké banky v krajském městě a u bankomatu zjistíte, že nějaký roztržitý popleta sice vyzvedl svoje peníze, ale kartu si vzít zapomněl. Ale je tam budka informací - snad i ostrahy a tak logicky míříte k této osobě.

Reakce - klasicky, až čítankově ignorantská “a co já s tím?” Bezelstná, prostá to odpověď. Co on s tím, on tam má sedět a koukat. Jaké vytrhování z této činnosti, možná málo, ale přece jen placené? Ignorovat. Nikoli zapomenutou kartu předat třeba na bankovní přepážku. Nebo uschovat - kdyby snad zapomnětlivci blesklo v hlavě. Ignoruješ - neřešíš - nemáš starosti navíc.

Zpětné zrcátko POPyourMIRROR s DAB+ adaptérem

Heslo, asi i životní filosofie nemálo lidí. Do tohoto druhu patří i řidič, uhánějící po dálnici s náklaďákem, kterému z korby létají papírové odpadky. Že tento ignorant přece nebude pro pár desítek kilometrů lézt na auto a natahovat nad odpadky ochrannou síť, je snad jasné. Když to frčí, proč si všímat i podivných signálů ostatních řidičů. Zpětná zrcátka jsou ostatně, tak jako „blinkry“, pro řadu řidičů malichernou zbytečností.

Ignoranty najdeme i mezi frajery z byznysu nebo politiky. Když takový “boss” odkráčí z kabinky WC u benzínky s hrdě vztyčenou hlavou a přitom bez uzardění mine umyvadlo s vodou, ignoruje docela dost svět kolem sebe i svoje zdraví. O ignorantech projíždějících železniční přejezdy na červenou nemluvě.

Malichernosti, komentujete možná příklady ignorace. Ale ony rostou, stoupají výš i ve společenském postavení. A tak jsou soudní znalci podezřelí z křivé výpovědi, poslanci ignorují pravidla slušného chování, nejvyšší představitelé se neohlížejí na pravidla ani znepokojení veřejnosti. Svébytný lidský druh - ignorant je tu pevně zabydlen. Proč? Asi má dobré podmínky k životu i růstu. Ovšem není to vlastně špatně a máme to - ignorovat? Ale teď už klidný pátek a celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.