Petr Voldán: Sněhové (a vyplazené) jazyky

Opravdová zima zatím trvá jen pár dnů a to ještě ne všude. Nicméně starostí s ni je víc než dost, hlavně na komunikacích. Musí to být, ptá se v dnešní pravidelné páteční glose Petr Voldán. A titulek jí dal opět nejen provokující, ale i hodně výmluvný.

Je tu lednový sníh a jako kdyby to bylo opět překvapení - čekali snad řidiči, silničáři i dopravní policie, že budeme prožívat zimy jak někde ve Středomoří? Byl to doslova mazec - dálnice D1 víc uzavřená než průjezdná, kolony neskutečných délek a ani jinde žádná selanka.

No řekněte sami, při skromných délkách našich dálnic slyšet o třicetikilometrové koloně na té páteřní skrz celé území, to je silná káva. Nešlo například dřív odklonit nešťastníky řidiče, aby neskončili v mnohahodinové pasti? Tak jak to bývá v zahraničí běžné? A ještě k organizaci - až když kolaps byl v rozpuku, zaslechl jsem informaci, že snad někoho napadlo nasadit na D1 omezení rychlosti na 80 kilometrů v hodině.

Všichni, kdo v zimě za podobných okolností byli za humny vědí, že tam klidně omezí rychlost dřív a i na padesátku. A všechno sice pomalu, ale jede! Jede se, nezávodí, neklouže. Protože se také preventivně ošetřuje a ne až když se technika s posypem musí prodírat zacpou.

Hromadná nehoda zablokovala na několik hodin dopravu na 101. kilometru dálnice D1

Předpovědi počasí máme super moderní, cílené, ale k čemu? Další téma - opravdu si v době moderních technologií a výzkumů neumíme poradit takřka každoročně s notoricky kritickými úseky jedné zbabrané dálnice mezi Prahou, Brnem a Ostravou?

Tak jako je tu obligátní zimní informace - napříč je kamion, kamiony nevyjedou, kamiony ucpaly atd. Řidiče kamionů ženou firmy rychle k cíli - ale proč pořád beztrestně na nevhodných pneumatikách, proč s mobily nebo dokonce obrazovkami tabletů za volantem? A na druhou stranu, kde jsou už roky slibovaná a komisemi vybíraná a hlavně nezbytná odstavná parkoviště pro kamiony? Prostě nejsou... Tak jako zábrany podél silnic.

Nejen při cestě napříč vysočinou jsem se kochal nádherně se plazícími sněhovými jazyky. Jinak ale hodně nepříjemnými a nebezpečnými. A trochu mi připadaly jako vypláznuté jazyky všech, kteří se na situacích, podobných těm tohoto týdne, roky a roky podepisují. Zima je zima a bude tu pořád, ale pro šlendrián a neschopnost by to snad platit na věky nemuselo. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.