Petr Voldán: Šikana, slušnost, rodina

O šikaně už tento týden byla v glose řeč. Téma je to ale i dnes pro Petra Voldána a to také proto, že tento jev má hodně různých aspektů. Jedním z důležitých je podle autora rodina:

Kolem kauzy šikany na pražské průmyslovce je poprask. Ale podívejme se na problém ještě z úhlu, který je na můj vkus nějak moc v pozadí. Za všemi těmi inspekcemi, hodnoceními, co zanedbala škola a její vedení, za bezpočtem komentářů. Jistě, leccos asi nebylo v práci a atmosféře na průmyslovce v pořádku. Co mi ale hodně schází při diskusích o podhoubí neurvale drsného, nelidského chování mládenců jsou hlasitější zmínky o rodině.
Přitom jeden z rodičů pseudo hrdinů, troufajících si tak akorát na učitelku, dokázal situaci charakterizovat poměrně jasně. Konstatování, že sice chování svého dítěte nechápe, ale neomlouvá a připouští výchovné selhání, napovídá i odhaluje víc, než si přiznáváme. Hodně - a je to myslím dostatečně ověřeno - opravdu hodně záleží při formování dětí a dospívajících na rodině. Na rodičovských vzorech, na výchově, na atmosféře v rodině. Asi ne náhodou se ozývají v souvislosti s posledním křiklavým případem šikany, tentokrát nikoli mezi žáky nebo studenty, ale namířené proti dospělé osobě učitelky, hlasy, že se ze vztahů vytrácí respekt, úcta, lidská slušnost. Ano i obyčejná lidská slušnost. A jako papoušek tu opět už po několikáté opakuji - je zlé, když panuje názor - slušný znamená slabý a tím i neúspěšný. Je opravdu normální, že musí zaznít z úst psychologa - paní učitelka byla asi ke studentům příliš milá? Rodiče pochopitelně v rychlém a náročném běhu života a práce mnohé nestíhají, což ale nemůže být omluvou nezájmu o chování a výchovu dětí. Natož pro časté projevy podkopávání autority učitelů. Hodně z nás asi pamatuje, že rodiče naopak ještě přidali trest navrch, když ze školy přišel signál o poklesku v našem chování. Nějak se nám tahle praxe a také snaha mezi rodiči a školou být na jedné lodi - v zájmu školáků, vytrácí. Komisemi, předpisy, inspekcemi ani ombudsmany to asi nedoženeme. Čínské přísloví praví - základem říše je rodina a základem rodiny je člověk. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.