Petr Voldán: Přezbrojte na sněžná děla

Přezbrojte na sněžná děla - to je titulek dnešní glosy ve které její autor radí fiktivním nepřátelům naší republiky. Petr Voldán a jeho aktuální zimní glosa s tradiční dávkou nadsázky.

Už vás také nebaví neustále sledovat, jak - když vlastně konečně přijde tolik očekávaná a také v lednu dost předpokládaná zima i se sněhem - jak to s celou zemí zacvičí? Kalendář sice napovídá, že bychom spíš měli považovat za normální, že bude alespoň trochu mrznout a sem tam i chumelit, ale pokaždé to dopadne stejně.

Celé regiony jsou dopravně paralyzované, což se pochopitelně přenáší do dalších situací. Pozdní příjezdy a příchody, nedodané zásilky, k tomu pochopitelně i výjimečné situace, včetně havárií a ztrát, bohužel nejen ekonomických a zdravotních, ale často také na životech.

Zasněžování svahu, sněžné dělo, sněhové dělo

Na všechno se připravit vždycky nemůžeme, život bývá hodně nevyzpytatelný. Jenže nemnoho sněhu a pár stupňů mrazu, dokonce jen tak kolem nuly, to se ukazují být protivníci normálního života státu přímo nepřekonatelní.

Někde to funguje a jezdí se i chodí celkem bez problémů - s ohledem na roční období. Kdežto jinde, rok co rok často tamtéž, je to skoro horor. A není to zdaleka jen nevyrovnanou kvalitou práce silničářů. Když někde je možné silnice ošetřit včas, jinde už je po liknavém probírání se z letargie na zásahy pozdě.

Proč to popisovat detailně, známe to všichni. I mnozí řidiči jsou nezodpovědnými hazardéry bez pudu sebezáchovy.

„Máme tam připravenou veškerou techniku,“ řekl Rýdl k rozšiřování dálnice. Opravy v tomto úseku dálnice nabraly zpoždění a neskončily před zimou tak, jak měly. Auta tam pořád jezdila ve zúžených jízdních pruzích. V minulém týdnu se po sněžení na D1 vytvoř

A tak si říkám, jak by to mohli mít naši protivníci s námi jednoduché. Být u nich v pozici velitele, za prvé bych si pokaždé k akci vybral zimu.

A pak bych hodně ušetřil vojenský rozpočet své země, protože pro konflikt s Českem bych vyškrtal ze zbrojních zakázek všechny ty předražené tanky, houfnice, děla a jiné zbraně. I když děla vlastně ne. Jen bych přikázal nakoupit speciálně sněžná. Jak ukazuje praxe už mnohaletá, sněhem - i slabší vrstvičkou, o desítkách centimetrů ani nemluvě - lze malou zemi uprostřed Evropy paralyzovat a dostat skoro do kolen poměrně spolehlivě.

Jeden háček by tu ale možná byl. K těm sněžným dělům by si měli naši protivníci opatřit i cisterny s vodou. Té u nás začíná být pomálu.

Takže protivníkům, jak na nás, není rada těžká. Přezbrojte na sněžná děla. A teď už raději - bez sarkasmu a ironie - klidný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.