Petr Voldán: Podzimní grilování (spotřebitele)

Když vám teď sdělím název dnešní glosy - "Podzimní grilování", možná vás tou kombinací trochu zaskočím. Radím ale Petra Voldána si poslechnout, protože už jsme na jeho nadsázku zvyklí. A tak nepřekvapuje, že půjde o ryze aktuální glosu ze života a nikoli o ztřeštěný nápad grilovat snad na sněhu:

Martin ne Martin, naše grilování - pochopitelně obrazně řečeno, mohl bych klidně říci tvrději oblbování nebo poeticky snaha nás ošálit bez ustání pokračuje. Teď mluvím jako spotřebitel s vědomím, že nás je hrozně moc. Což ale nebrání moci jiné - hlavně velkým firmám a nadnárodním koncernům v součinnosti s obchodními řetězci, aby nás dnes a denně neujišťovaly i svými činy, že nás prostě dostanou kam chtějí děj se co děj. Tedy zcela na rovinu řečeno, že nám vnutí koupit cokoli a hlavně jim vydělat svoje peníze i pomocí průhledných, leč účinných a vlastně nepostižitelných triků.

Jedním z oblíbených kousků je hubnutí. Ne, nejde o naši linii či dokonce zdraví. Hubnou potraviny i jiné výrobky, ale a v tom je ten fígl - obaly většinou ne a ceny rovněž zůstávají. Naposledy to zkusil výrobce světoznámých čokoládových tyčinek. Fintou s většími mezerami mezi charakteristickými zuby tyčinky si ale málem vylámal nenasytně vyceněné zuby sám. Lavina ostrých reakcí zaplavila internet bez respektu hranic mezi státy.

Metr, měřidlo, pravítko

Jenomže - nic nového ani pod podzimním sluncem, to známe. U nás stejně nenápadně zeštíhlely nejedny sušenky, scvrkly se bonbóny i máslo, maličko vyschly chemikálie v drogeriích. Stejnou kůrou ovšem neprošly ceny a už vůbec ne zisky firem v protikladu k našim peněženkám. A v čase blízkého vánočního pečení pozor na další lstivost prodejců. Jeden už vyrukoval s tukem do těsta s ohromující slevou přes 40 procent. Tuk na pečení ale nikdy nestál tu horentní sumu před údajnou slevou a i ta je pořád i dvojnásobná, než jinde.

Nenechme se tedy grilovat za každou cenu a v kterémkoli ročním období. A možná by to mohlo být i častější téma médií. Tomu by mohla i porozumět, když už na ty americké volby zřejmě až tak velkými odborníky nejsou, jak ukázal výsledek prezidentského souboje. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.