Petr Voldán: Pivo tolik nepoteče, ale Země se točí

Naši hokejisté na mistrovství světa dál nepostupují. Což je zklamání pro fanoušky, ale nejen pro ně, jak konstatuje v pravidelné páteční glose Petr Voldán. Podle něj sice pivo tolik nepoteče, ale Země se točí dál:

Kdo ví, jestli víc našeho vyřazení ze závěrečných bojů o medaile na hokejovém šampionátu v Rusku litují fandové černého puku a nebo hospodští. Sami totiž přiznávají, že když se daří, rozjaření fandové si dopřávají mnohem víc půllitrů než obvykle. Dokonce prý až o dvě třetiny. A nejen to, góly přinášejí oslavné panáky a nadšení se přetavuje v zisk. Kolektivní fandění je populární a bude tomu podobně i při mistrovství fotbalovém. Kouzlo hlasité party a sdílené radosti je silnější, než pokřik z křesla domova, byť mu sekundují hlasité projevy, včetně ťukání do topení z okolních bytů nebo dokonce i domků.
Máme tu zajímavé propojení, které přináší radost nejen majitelům restaurací a hospůdek. Mistrovství v nepopulárnějších týmových sportech nese své i sázkovým kancelářím nebo prodejcům různých suvenýrů – dresů, čepic, vlaječek na auta i krytů zpětných zrcátek. Na Sáblíkovou se v hospodách hromadně nekouká, byť bývá zlato skoro jisté. Když hrají naši, tak jsme schopni ze sebe ale udělat tak trošku i kašpárky, k čemuž by nás nikdo jinak nedonutil. A je jedno, že některé velikosti sportovních trik se jmény hokejových hvězd mají rozměry, do kterých by se hráči vešli i dva. Fandí se bez rozdílu věku, pohlaví, výšky i váhy, sportovní zkušenosti nebo naprosté neschopnosti. A na svoje si přijdou i prodejci speciálních edicí čokolád, nápojů a tak dále.
Po včerejšku se ale na pípách vytočí méně a zájem o hromadné fandění poněkud upadne. Možná si vzpomeneme, jak asi bylo fanouškům Slováků, když nepostoupili a museli sledovat třeba na internetu přehledy parodií a vtipů na adresu neúspěšných hokejistů.
Ale neměli bychom zapomínat – je to jen hra a navíc obchod. A jsou i lidé, kterým v rozběhu května hokej nic neříká a na svoje pivo nebo pro čokoládu – byť bez obrázku hokejky, si i dnes klidně dojdou. Piva sice nepoteče tolik, ale zeměkoule se točí dál. A tak už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.