Petr Voldán: Odpustky aneb Z černé klidně je i bílá

Chystaný nový stavební zákon má do budoucna zamezit legalizaci nepovolených staveb. Dosud se totiž často stává, že i nepovolené stavby nakonec dodatečně souhlas dostanou. Nejnověji nakonec kývli zastupitelé Hradce Králové na nabídku patnácti milionů korun jako kompenzaci od developerského gigantu a dali tak zelenou pokračování původně nepovolené stavby skladového areálu. 

Tak třeba v umění klidně, barvy se jednoduše překryjí. Ale z černé stavby bílou? Obrazně řečeno, pochopitelně? I to jde. V Pardubicích před několika lety změnili územní plán a vila postavená v centru města, kde stát původně neměla, byla bez problému. Kdo by se divil, že někteří lidé tvrdí - staví se podle územního plánu, ale územní plán se mění podle toho, jak se staví...

Aktuální přiklad máme z Hradce Králové

Tak dlouho se město bránilo uznat sílu developera, který bez stavebního povolení klidně budoval skladový areál do hodně pokročilého stavu, až nakonec přijalo poměrně úsměvný odpustek v podobě pouhých patnácti milionů korun. A i z této černé stavby bude najednou bílá - tedy legální. Společnosti, která staví nejen u nás skladové areály a například v roce 2017 měla prý zisk před zdaněním 125 milionů eur, se vytrvalost vyplatila.

Firma CTP se omluvila. Chce smírnou cestou řešit situaci rozestavěných skladů v Hradci Králové

Stavební jeřáb

Hradečtí zastupitelé si na pracovním jednání vyslechli omluvu od regionálního ředitele firmy CTP za postup firmy v minulosti. Tehdejší vedení rozestavělo načerno sklady u silnice na Třebechovice a pak ještě podalo na město žalobu. Teď se zdá, že by obě strany mohly najít společnou řeč, výhodnou jak pro CTP, tak pro Hradec Králové. 

Nicméně někteří lidé z Hradce si možná nejen vybavují, ale aktuálně také připomínají třeba případ někdy z roku 2007. Tehdy buldozer, zaštítěný razítky z magistrátu, prý nemilosrdně srovnal se zemí až moc přestavěnou dřevostavbu v Osadě vycházejícího slunce u Svinar. Že by tehdy majitel nepomyslel na historické peripetie s kupčením kolem odpustků, které mohou mít i moderní formy? Kompenzace, to je přece něco jiného. V rozpočtu stavby jsou to navíc drobné, které nestojí za řeč.

Postup z Hradce vám ale neradím. Protože asi nebudete mít tak rozšafné plány, ani tu odvahu bez stavebního povolení klidně prostavět miliony s přesvědčením, že nepovolenou stavbu nakonec stejně prosadíte. Čím jste větší a vlivnější - a také tím pádem odvážnější nebo přesněji neomalenější nebo drzejší - vhodnější dosaďte sami, tím totiž máte větší šanci.

Mapa Hradce Králové - černá stavba

To se pak hned v jiném světle jeví v době ostrého sporu firmy s městem vydané prohlášení jednoho z členů vedení společnosti, že “úzce spolupracují s úřady, aby stavební povolení získali”. Ona těsná spolupráce se teď projevila v konečně dostatečném počtu souhlasících zastupitelů Hradce Králové. I z černé může být bílá. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Drzost peněz

    Zpráva, že řetězec čerpacích stanic MOL prodával nekvalitní benzín i přes zákaz České obchodní inspekce, vyvolala silnou odezvu veřejnosti. Kauza zaujala i Petra Voldána.

  • Petr Voldán: Jsem úplně vytržený z kontextu

    Debaty kolem výroku ministryně průmyslu a obchodu o tom, že za drahá mobilní data si můžeme sami, protože je málo využíváme, neutichají. A množí se další zajímavé výroky.

  • Petr Voldán: Stovka

    Není nás tolik, kterým je dopřáno dožít se úctyhodných sta let. U nás je to prý v současné době něco přes čtyři sta lidí. Jedno jméno ale teď padá často. Miroslav Zikmund.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.