Petr Voldán: Obyčejný člověk pro dolních X milionů

Slovenské volby vyhrálo hnutí Obyčejní lidé a Nezávislé osobnosti. Zemi čeká po éře premiéra Fica změna. Dá se už dnes odhadovat jaká? Několik poznámek na toto téma s pár připomínkami naší reality v glose Petra Voldána.

Že to slovenští voliči dosavadní vládě Roberta Fica po letech “spočítají” se dalo čekat. Touha po změně byla cítit u našich sousedů velice silně. Takže konec koalice v čele se stranou Smer není ani tak velkým překvapením. Spíš prý i mnohé Slováky zaskočilo, že do čela se vyhouplo hnutí jednoho muže s názvem “Obyčejní lidé a Nezávislé osobnosti”.

Čtěte také

A tady možná začínají některé zajímavé paralely s naší politickou scénou.

Pochvalná slova českých politiků na adresu slovenských voličů jako kdyby zapomínala nebo nechtěla vidět jisté podobnosti. Že bylo pokračováni politického směru v podání slovenského Smeru neúnosné rozebírat asi netřeba.

Skandály, stíny vraždy novináře Kuciaka a jeho snoubenky a další škraloupy dříve nebo později dosavadní vládu dohnat musely.
 
Ale komu tedy teď spěchají s gratulací naši politici v “ústrety”?

Jen pár detailů pro ilustraci

Obyčejnému člověku, který se za obyčejného sám označuje. Jestli lídr hnutí, které na Slovensko konečně přináší změnu - neslyšeli jsme i my před časem něco o hnutí, které nese změnu - tedy jestli někým bývalý podnikatel z Trnavy Igor Matovič asi není, pak obyčejným člověkem.

Igor Matovič, předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO), které vyhrálo parlamentní volby na Slovensku

Muž s nemalým, řekněme velkým majetkem - který ale oficiálně vlastně údajně nic nemá, uspěl teď na Slovensku s něčím, co také známe. S úspěšným politickým marketingem a populismem.

Mediálně chytlavé akce pomohly

A že impérium reklamních celoslovenských novin přepsal nositel nové politiky na manželku, to teď někteří pod dojmem vítězné euforie neřeší. Nemáme také zkušenost?

Čtěte také

Nebo jeden výrok za všechny - Igor Matovič slíbil, že nebude sloužit vrchním tisícům, ale spodním milionům. Náš pan prezident konstatoval cosi podobného při nástupu do funkce.
 
Tolik jen pár poznámek a připomínek k blahopřejné vlně vítězi slovenských voleb od našich politiků, opoziční nevýjimaje. A každopádně držme palce sousedům, aby byli se svou volbou a změnou spokojeni.

Což se teprve ukáže, až hesla, sliby a kritické hlasy vystřídá práce. A činy obyčejného člověka pro dolních X milionů Slováků. A teď už klidné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.