Petr Voldán: O naši solidárnost se nebojím

První adventní neděle je za námi a přišel čas, kdy jsme k sobě asi přece jen tak nějak hodnější, než jindy. K tomu autor dnešní pravidelné glosy Petr Voldán dodává, že navzdory řadě připomínek to například s naší chutí pomáhat druhým nevidí tak zle, jak je nám někdy přisuzováno:

Tak jsem si před pár dny přečetl, že podle jakéhosi žebříčku patříme mezi nejméně štědré lidi na světě. A to mě zarazilo. Zrovna jsem totiž - jako spousta z vás - s radostí sledoval tu doslova lavinu, kterou způsobila zmínka lidí z Domova pro seniory v Pardubicích, ve které zveřejnili přání na vánoční dárky několika osamělých seniorů. Dárků nakonec pozorní, vnímaví lidé poslali nebo dokonce osobně přinesli tolik, že se dostane asi na každého seniora v domově.

Podobně příjemné mrazení zažívali asi jako já všichni diváci nedávné taneční televizní soutěže ve prospěch Centra Paraple, když jsme společně posbírali 11 milionů korun. A mohl bych pokračovat projektem pro Světlušku a dalšími příklady, které jsou v protikladu tvrzení, jak jsme málo podle onoho zmíněného žebříčku charitativně naladění. Nemyslím si to. Jde třeba také o kritéria, která dotyční z Británie používali - pokud by hlediskem byla například naše ochota dávat peníze na ulici nebo přispívat neprůhledným projektům či nepříliš důvěryhodným výběrčím, pak ano, to jsme asi o dost rezervovanější a opatrnější.

Ruce

Neblahé zkušenosti s podvodníky máme, což ale neznamená, že obecně mají Češi srdce z kamene. To by nebylo přibývajících dárců kostní dřeně, tradice dárcovství krve,ale ani lidí pomáhajících zvířecím útulkům. Mnozí pomáhají, aniž mají potřebu troubit to do světa a většinou to netuší ani jejich okolí. Neříkám, že není co vylepšovat - možná více na straně státu než běžných občanů. Když slyším ty licitace, jestli jsou opravdu potřeba větší peníze pro slepecké psi, jak se přetřásají finance pro asistenty tělesně postižených a podobně, nevidím ani tak problém ve veřejnosti, jako v politice.

A tak si myslím nemusíme trpět pocitem méněcennosti nad podobnými žebříčky, které média kupodivu nechávají bez komentáře v jakési podivné snaze senzačního sebemrskačství národa. Myslím, že i předvánoční čas s už tradiční pomocí lidí dětským domovům, seniorům i dalším potřebným mi dá za pravdu. A teď už úspěšné pondělí i celý první adventní týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio