Petr Voldán: Není to ve hvězdách, je to v nás

Dvě fotbalové hvězdy letos nedosáhnou na metu nejvyšší, protože reprezentace Argentiny a Portugalska už na Mistrovství světa v kopané skončily. Což vede autora dnešní glosy Petra Voldána k obecnějším úvahám nejen fotbalovým.

Nejen fandové kopané asi už někdy zaslechli jména Messi a Ronaldo. Dvě nesporné hvězdy světového fotbalu a obecněji vzato skutečné celebrity nejvyššího kalibru. I proto, že to s míčem opravdu dovedou jako málokdo. Fotbalové reprezentace Portugalska a Argentiny na ně spoléhaly. Jenže možná až moc.

Týmové sporty a popravdě řečeno i jakákoli týmová práce nestojí a nepadá jen s hvězdami. Jejich přítomnost sice dodává sílu i sebevědomí, ale pořád to nemusí stačit. Messi i Ronaldo vyhrávají se svými kluby poháry jako na běžícím pásu. Ale v reprezentacích země mají jiné spoluhráče. Možná i méně kvalitní, každopádně se ale s nimi méně znají a nejsou tak sehraní. A na mistrovství světa rozhoduje všechno - i tyto zdánlivé maličkosti. Že máte v týmu nejlepší hráče světa ještě neznamená, že budete světovými šampióny. Na hvězdy je navíc o to větší tlak.

Lionel Messi

Jenže nakonec to nemusí vyjít - Uruguay sice má také Cavaniho, bezpochyby rovněž hvězdu, ale k té se přidala nesmírná obětavost všech ostatních. A tým Uruguaye dokázal poslat Ronalda a jeho spoluhráče domů. V tom to je - v onom slůvku tým. Ale pozor - posměšné komentáře směrem k hvězdám nejsou na místě. Ani Ronaldo, stejně jako Messi neztrácejí na lesku jedním vyřazením nebo i třeba uvažovanou rezignací na účast v reprezentaci svých zemí. Portugalsko i Argentina se možná budou muset příště bez svých největších hvězd obejít, ale jejich stopa ve světovém fotbalu - jsem přesvědčen - nekončí.

Nebe by bez hvězd sice nebylo nebem, ale jen samotné hvězdy také ono nebe v jeho kráse nedělají. Nebo ještě jinak - a také proto sem tam zaujme fotbalové mistrovství i diváky, kterým kopaná jinak nic neříká - "Není to ve hvězdách, je to v nás". A vyložte si tento Shakespearův výrok jak chcete - doslova nebo obrazně.

A teď už - pokud možno - hvězdné pondělí i celý týden.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.