Petr Voldán: Nefér rozpaky nad legendami

Už nevyhrávají pokaždé jako dřív. Jak jsme si zvykli. Mají snad obraz některých sportovních legend najednou doplňovat otazníky? Autor dnešní glosy Petr Voldán si to nemyslí.

Martina Sáblíková sice přepisuje dějiny rychlobruslení a získala už třinácté vítězství ve Světovém poháru, ale... Ale jen o fous, dokonce byla čtvrtá, zvedají pochybovačný prst někteří lidé. Neříkám sportovní fanoušci, protože ti dokáží něco podobného ocenit bez rozpaků.

A oni sportovní “odborníci” - v uvozovkách - hodně rychle zapomínají na svoje euforické, nadšené komentáře i na to, že legenda světového rychlobruslení doma začínala na zamrzlých rybnících a její případní následovníci jsou na tom vlastně stejně.

Tak umíme využít sportovní vzor pro mladé, že jim nabídneme - zase rybník

A budeme se divit, když nové Sáblíkové porostou pomalu nebo vůbec.

Další příklad z nedávných dnů. Jágrovo hokejové Kladno spadlo z nejvyšší soutěže. A hned jsou tu komentáře o tom, že světová hokejová legenda už není co bývala, že už asi není Kladnu na ledě moc platná a podobné sentence všeznalých expertů.

Jaromír Jágr

Docela bych chtěl ty chytrolíny vidět na kluzkém ledě a navíc s hokejkou. A pozor - ve čtyřiceti osmi letech! Tipoval bych takové představení rozumbradů spíš na silvestrovskou zábavu než na ukázku sportovního hokejového umění.

Čtěte také

Ale vševědové i v připadě Jaromíra Jágra, který prokazatelně vyprodal spoustu extraligových stadionů a vedle kterého výkonostně vyrostl nejeden kladenský hráč, zasvěceně věští a soudí. Nepozapoměli, jak jásali, když legenda “táhla” reprezentaci nebo ji za výkony v NHL obdivoval celý svět?
 
Někdy mi to připadá jako naše specialita, točit se jak na obrtlíku a měnit názory častěji než košile. O to víc mě udivuje, že takhle dovedou mnozí šťouralové hodnotit i sportovce, kteří se do historie zapsali nesmazatelně. A od kterých si nevzpomínám, že bych slyšel jinak tak oblíbenou formulku - “tak si to hlavně jedu užít”.

Oni jezdili a jezdí vyhrávat. Proto nemám problém označit některé rozpaky - jemně řečeno - nad legendami za nefér. Také raději slušně řečeno. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Čemu se divíme

    Sprejerské téma není na našich rozhlasových vlnách ojedinělé. Tento týden jsme bohužel museli informovat o dalším “útoku”, ke kterému došlo tentokrát v Ústí nad Orlicí.

  • Petr Voldán: Pozor, mladí senioři za dveřmi

    S rokem 2020 jsme prý vstoupili i do dekády razantního nástupu mladých seniorů. Že to je trochu protimluv? Na planetě je víc než 900 milionů lidí, starších šedesáti let.

  • Petr Voldán: Prý pro lidi

    Není tajemstvím, že Pardubický kraj už delší dobu obsazuje poslední příčky v počtech návštěvníků a že ani zájem zahraničních turistů není ani na průměru ostatních regionů.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.