Petr Voldán: Nebezpečí neživotných mechanických sil

Kdo neskáče, není Čech. Okřídlené heslo, které se pojí ke sportovnímu fandění. Autor dnešní glosy ho ale dnes spojí se skákáním, které je snad ještě častější, než to fanouškovské. Ale má i rizika, schovaná pod tajuplný úřednický název. Petr Voldán a dětské nebezpečí neživotných mechanických sil:

Prosím vás, chraňte teď o prázdninách děti před nebezpečím neživotných mechanických sil. A vlastně buďte ostražití, ať nemají pokažené léto kvůli tomu, že je vystavíte i životným mechanickým silám. Že mi nerozumíte? Tak to nechápu, to je zkrátka varování, aby prázdniny neměly kaňku v podobě dětského zranění. Neživotná mechanická síla to je přece normální kámen, kterým se kluci můžou trefit jeden do druhého, to je i strom, ze kterého děti spadnou, když lezou na třešně. I to životné mechanické nebezpečí dobře znáte. To se jednoduše při fotbale kluci nakopnou tak silně, že je z toho malér a nebo dceru kousne sousedův pes.
Co asi neznáte jsou ta prazvláštní slovní spojení, za kterými se dětské úrazy skrývají. Tenhle kostrbatý jazyk používají hlavně pojišťovny nebo statistici. Ale teď ho užily i některé informační internetové stránky při varování před nebezpečím letních dětských úrazů. Neživotná mechanická síla vypadá skoro jako ohromné monstrum. Třeba mají rodiče pochopit, že to je s dětskými úrazy vážné. Možná to ale moc nechápou ani ti, kteří chystají podklady pro statistiky. A tak víme sice, jak to bylo přede dvěma lety s prázdninovými letními úrazy dětí. Ale kolik to bylo vloni, to teď – po roce – ještě spočítáno není. Třeba je potíž v tom, že mají zdravotníci problém rozhodnout, co spadá pod ty neživotné a životné mechanické síly.
V čem ale mají docela jasno je, že jednou z jejich nočních můr jsou stále takové trampolíny. Zdobí skoro každou zahrádku, ovládají plochy kolem restaurací, penzionů, dokonce i benzinových pump. A jak rostl jejich počet, přibývalo dětských úrazů, protože trampolína sice vypadá bezpečně, ale není. Což lékaři na rozdíl od mnohých rodičů dobře vědí.
A ze všeho plyne jen jedno poučení – neřešte, jako já dnes, životné a neživotné mechanické nebezpečí pro vaše děti a dávejte na ně prostě pozor. Příjemné letní pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.