Petr Voldán: Motivace nebo zodpovědnost

Z našeho života mají postupně mizet plastová brčka, plastové tašky a pytlíky, uvažuje se o zálohování PET lahví. Tady už podpora mezi naší veřejností není úplně jednoznačná, protože máme celkem úspěšný systém jejich recyklace.

Poslední z průzkumů prý ukázal, že za vratnou zálohu by PET lahve vracelo snad až devět z deseti Čechů. To by určitě přispělo k tomu, aby se jich v přírodě nepovalovalo, nebo na stovku let rozkladu či na dobrovolníky, co uklízejí po bordelářích každoročně Česko, nečekalo tolik.

Navíc je to praxe v mnoha zemích rozšířená. Jenomže všechno úplně jednoznačné nikdy není. Ve zmíněných zemích EU zase nemají tak solidní systém sběru a recyklace plastů, včetně těch PET lahví, jako máme my. Navíc - PET lahve vznikly i proto, aby lidé nemuseli tahat zpět do obchodu těžké lahve.

Budou opravdu nosit zákazníci zpátky balíky PET flašek - zmačkané se asi vykupovat zpět nebudou, i když se do oběhu dostávat zřejmě znovu nemají? Nebo je pro ně jednodušší tento odpad zmačkat a hodit do zvláštního kontejneru? A když budeme zálohovat, necháme žít ony kontejnery?

Plastová brčka. I ta by měla do dvou let zmizet z pultů prodejen v zemích Evropské unie (ilustr. foto)

Pokud ne, co bude s dalšími plasty, kterých není málo a hned tak ještě nebude. Byť znovu ožívá i třeba modernisty kdysi vysmívaná síťovka. Budeme nosit PET lahve k vrácení v nich nebo v pytlích - jenže asi jutových, když ty plastové také možná nebudou.

Otazníků je víc. Nejen k zálohování plastů. Což takhle přitlačit na výrobce. My je necháváme plnit nápoje do plastů v miliardách kusů, tak jako jiné zboží a co potom s těmi plasty dělat, to je problém, jehož řešení stavíme před zákazníky. Vyhodíš, dáš recyklovat nebo za peníze vrátíš? Rozhodni se, naše linky jedou, tak přemýšlej rychle, milý spotřebiteli. Záleží ti přece na životním prostředí, na budoucnosti planety pro tvoje děti. Tak dlouho neváhej, plastů přibývá, výroba běží a další kamiony jedou. Vybereš si motivaci finanční nebo budeš zodpovědný?

Mimochodem, když se vás někdo zeptá, jestli za peníze PETku vrátíte nebo ji vyhodíte, jak asi většina lidí odpoví, aby si nepřipadala divně? Bylo to dnes asi víc otazníků než obvykle, ale ono to v životě málokdy je všechno hned jednoznačné. A tak už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.