Petr Voldán: Literatura i na pranýři

A teď to bude chvilku o čtení. Tento týden totiž budete mít možnost setkat se na řadě zajímavých míst s literaturou - už pozítří se uskuteční desátý ročník Noci literatury. A při ní se čte a také poslouchá a to i v hodně netradičních prostorách. Téma pro Petra Voldána a jeho pravidelnou glosu s titulkem "Literatura i na pranýři":

Podstatné je tady ta spojka "i". Že bývá leckdy literatura doslova na pomyslném pranýři, to je věc jiná. V tomto případě je to určení místa, kde se letos bude mimo jiné číst a poslouchat. Kdo už má zkušenost s Nocí literatury - protože už ji ve středu zažijeme podesáté - ten ví, že jde o probuzení zájmu o literaturu a čtení vůbec a k tomu jsou využívána místa, kde by člověk nějaké předčítání opravdu moc nečekal. Tím spíš veřejné čtení.
Osobně budu mít tuhle příležitost poprvé a na roli jednoho z řekněme čtenářů nahlas se docela těším, byť zároveň mám trochu mrazení. Čtení jsem totiž vždycky považoval za více méně soukromou záležitost při které si každý podle svého vybírá prostředí i atmosféru. Čítával jsem si jako kluk třeba pod peřinou při baterce, když už jsem měl nakázáno spát. Nebo si neumím moc číst kupříkladu v dopravních prostředcích, protože mě tam pořád něco rozptyluje. Stejně tak mě od knížky odpoutávalo šumění moře a ruch na pláži. Prostě literatura je něco jiného než časopis nebo noviny. Ani čtenáře, co jsou schopni hltat jakékoli řádky i na místech, kam prý i císař pán chodíval pěšky jsem nikdy moc nechápal. Navíc jsem nahlas knihu četl naposledy před lety dětem…
A teď mám číst snad v zámeckém sklepení, když na jiné účastníky vyšel jinde třeba železniční viadukt, věž, rozhlasové studio, nebo se bude číst i pod lavicí - tomto případě bez poznámky, pochopitelně - a také na tom zmíněném pranýři. Co některé ze 43 měst, to nápad. To se mi to sklepení nakonec docela líbí a už teď přemýšlím, jestli nebudu potřebovat i světlo z tzv. čelovky.
No každopádně výborná příležitost, jak strávit příjemný večer, jak netradičně představit evropskou literaturu a dokázat, že to s tím čtením u nás není zas až tak zlé. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.