Petr Voldán: Kůl v plotě za pět a půl miliardy

Do předvánočního času se zapletlo, kromě jiných, i jedno zvláštní téma. A budí vášně. Bezplatné obědy pro školáky. Takže teď už víte, o čem je dnešní téma ranní glosy Petra Voldána, byť jeho titulek se nese opět tak trošku v nadsázce.

Jsme prý osamocení, jako kůl v plotě, protože ještě nemáme obědy pro školáky zdarma. Myslí si to alespoň poslankyně Kateřina Valachová, bývalá ministryně školství. Až tak jsme podle ní izolovaní od ostatního světa, který už pochopil, že bez bezplatných obědů pro školáky je vzdělávací systém nedokonalý. Tak jen k tomu plotu z hrnců pro obědy zdarma - je zatím hodně děravý.

Argumentovat pro příklad Finskem, Švédskem, Skotskem, Anglií a Slovenskem, kde se v nějaké formě poskytují školákům bezplatné obědy, to je slabý kůl - to je taková tyčka. Prsty skoro jedné ruky stačí jako argument? A kde je zbytek zemí, které se nedomnívají, že plošně dát všem něco zdarma, je to pravé?

Podobně prapodivný je další trumf - bezplatné obědy prý naučí některé děti jíst příborem. To jako vážně? A což třeba botky - kličky na tkaničce by pak jen frčely.

Školní jídelna

Ani jako veledůležité pro rodinné podpůrné opatření bych ten nahrazený rodičovský podíl na školních obědech ve výši 25 - 35 korun na základce nebo v mateřince zrovna neviděl. Velká zátěž pro běžnou rodinu to snad je jen tam, kde mají víc než tři děti. Ale u nás to jsou dost výjimky, pokud se nepletu.

Navíc, kde jsou finance skutečně napjaté, a není to zase tak málo případů, údajně asi 10% - ženy samoživitelky, sociálně slabé rodiny, rodiny po složitých situacích, tam už existuje systém podpory a pomoci. Zlepšeme ho, ať je spojení stát, neziskové subjekty a nadace efektivnější.

Ale sebrat někde jinde pět a půl miliardy korun a dát obědy zdarma všem, bez ohledu na potřebnost, abychom se místo kůlu staly furianty jak se patří, to je populismus jako vyšitý. Abych nezapomněl ještě jeden neuvěřitelný příklad uvažovaní některých poslanců - prý bychom si to snad sto let od vzniku republiky mohli dovolit. Škoda, že se nedožiju, jestli bychom si při dvoustovce státu nemohli dovolit třeba kolo...

Ale dost už - zabýváme se problémem v denním ekvivalentu asi sedmi vykouřených cigaret, jak poznamenal kdosi v diskusích. Byť by to nakonec mohl být pro všechny kůl do plotu za pět a půl miliardy. A tak už raději klidný pátek i třetí adventní víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.