Petr Voldán: Karel IV. a Horní Dolní

Velikán Karel IV. a historie Horní Dolní – to je netradiční spojení, kterému se dnes věnuje ve své pravidelné pondělní glose Petr Voldán:

Výročí Karla IV. spustilo doslova lavinu informací kým vlastně byl, jak žil, co dokázal, co neuměl. S potěšením i já vstřebávám spoustu informací o muži, označovaném za Otce vlasti a jsem rád, že se obrací pozornost k osobnosti Karla IV., když některé současné postavy nejvyšší politiky svými počiny jako by si samy říkaly o historické zapomnění. Občas přemýšlím, jak je možné, že máme tolik detailů o životě člověka, který se narodil před sedmi sty lety. Víme odkud, kdy a kam šel, co jedl i jaká měl zranění a neduhy. Klobouk dolů před pokrokem vědních oborů, které nám do onoho historického kukátka umožňují nahlížet.
Jenomže v souvislosti s velikánem, jakkoli je Karel IV. bezpochyby pozoruhodný, mě ale napadla jiná věc. Spojená právě s množstvím informací a detailů o jeho životě. František Palacký totiž kdysi konstatoval o našem vztahu k historii mimo jiné, že „zapisujeme málo a zachováváme ještě méně“. Vzpomněl jsem si na jeho výrok, když jsem vedle podrobností o Otci vlasti narazil na zdánlivě obyčejnou zprávičku, že jakási obec vydává publikaci o své historii. Dílko vzniklo na základě pátrání v archivech, ale také – a to je to cenné – díky posbíraným podkladům od lidí ze vsi. Poskytli soukromé fotografie, dopisy, dobové dokumenty, pohlednice. Z toho všeho se pak vyloupl velice žádaný bestseller pro obyvatele obce, jejich příbuzné, rodáky bydlící dávno jinde.
A to se mi líbí, že i když možná máme často dojem, že – jak říkal už Palacký, málo píšeme a zachováváme, některým to nedá. Píší, fotí, zapisují, ukládají a pak i sumírují a dokonce vydávají svědectví o naší historii. Ono totiž i co víme o Karlu IV. často historici dolují z pramenů nějaké té obce Horní Dolní. Ve stínu Otce vlasti se mi tak nechce ohrnovat nos nad tzv. Zapadákovem. Obojí je naše spojená historie. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.