Petr Voldán: I po rozvodu svoji

Stává se v životě, že se manželé po rozvodu zase sejdou a pokračují ve společné cestě. I když to v případě rozdělení Československa na opětovné spojení Čechů a Slováků v jednom státě určitě nevypadá, soudí autor páteční glosy Petr Voldán, že i po pětadvaceti letech od rozvodu jsme stále svým způsobem svoji.

Jsem přesvědčen, že naše vzájemné vztahy se Slováky nejsou chladné jak cencúle. Pardon, tedy jak rampouchy, řečeno po našem. Klidně si spolu posedíme v pivnici - pro slovenské posluchače nikoli ve sklepě, ale v hospůdce. A zakousnout si můžeme třeba morčacie stehno. Nebojte posluchači, nepřinesou nám ke zbaštění z klícky něčího domácího mazlíčka, bude to krůtí stehno. Nebo si dáme alespoň malý olovrant - což nemá nic společného, jestli jste hádali s kolovratem nebo něčím takovým, to je prostě slovensky svačinka.

Dalo by se pokračovat ve zvláštních slovech, která hlavně mladým u nás už pranic neříkají, protože čas od rozdělení Československa před pětadvaceti lety pádí, no třeba jako ťava - tedy vlastně velbloud. Politici tehdy na rozvod dali pečiatku - bez toho, aby se přímo zeptali lidí. Razítko - ona pečiatka, ale platí. Mohli asi poskytnout oběma národům možnost k vyjádření, nejsme přece somári, vlastně hlupáci, abychom sobášný list jen tak bez rozmyšlení roztrhali.

Oddací list je poměrně důležitý dokument

Zatímco v takovém Švýcarsku rozhodují lidé v referendech i o takových prkotinách, jako je pevná cena knih, ujkovia - pardon, strýčkové v čele vlád si to tehdy ale upekli sami. A podpisem v Brně stvrdili.

Rozdělení Československa

Budiž, dnes je zbytečné nad tím lamentovat

Stalo se a zní nemálo hlasů, že máme teď vztahy mezi sebou lepší, než před rozvodem. Myslím, že pro drtivou většinu lidí to skutečně platí. Kupříkladu po slovenském divadle jsou lidé u nás stále “smädný” - a doslova takto žíznivě pasou po vstupenkách na představení slovenských hereckých hvězd. Což není příklad jediný.

A tak si myslím, že i když už mnohým slovům hlavně mladí přestávají rozumět, je toho dost, co nás spojuje a jsme tak i po pětadvaceti letech stále se Slováky svým způsobem svoji. A nový sobáš nebo pečiatku k tomu ani nepotřebujeme. Příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio