Petr Voldán: Hořké okurky a Pepíčkovo množné číslo od neděle

Vysvědčení, prázdniny, dovolené, sezóna takzvaně okurková před námi. Téma v poslední den školního roku v podstatě dané. Nevyhnul se mu ani autor dnešní glosy Petr Voldán.

Letos je to na začátku prázdnin namíchané. Školáky a studenty čekají sladké týdny prázdnin. Kdežto okurková sezóna v politice nese pro mnohé aktéry příchuť hořkou - což se vám klidně stane také u oněch okurek, aniž byste to byli schopni předem odhadnout.

Rozvášněná politická scéna nemusí nic odhadovat - ta má, prázdniny neprázdniny - skoro jasno. Poklidná okurková limonáda to až tak asi nebude.

Andrej Babiš

Premiér na tapetě a hrátky o ministra kultury, to jsou jen dvě základní ingredience naší letní politické bramboračky. Do které ráda přisypává tu sůl jinde pepř nebo špetku cukru hlava státu.

Přitom to vyjde nastejno, prezident si neodpustí ani tam, kde netřeba, život společnosti patřičně okořenit. Jenom mě překvapuje, že se stále najdou politici, kteří mu sami do rukou tu pepřenku a slánku přímo cpou. Asi to nejsou ti praví politici. Těch ostatně máme, soudě alespoň podle jejich projevů nejen verbálních, jaksi poskrovnu.

O co lepší dny čekají ty, kterých se týkají sladké prázdniny

Bezpochyby začnou už dnes, bez ohledu na kvalitu vysvědčení, zmrzlinou nebo něčím jiným na ochlazení. Leckde i pro premianty od podnikavých podnikatelů porcemi či pár kopečky zdarma.

Zmrzlina

Přišel každoroční čas lehkého zpomalení běhu událostí i života. Nakrátko, protože stále platí moudrost, odpozorovaná za mnohá desetiletí. Život utíká jako prázdniny, zprvu pomalu, pak stále rychleji. Nicméně, léto nám dává povolenku být trochu línými a jak praví jiné moudro - je to období, kdy se nic počítá jako něco.

A začít můžete už o tomto víkendu, protože podle jednoho dětského vtipu nás sice čeká sobota a potom neděle. Ale jak tvrdí obligátní Pepíček, množné číslo od slova neděle zní - prázdniny. Takže pohodový pátek i celý víkend a také prázdniny.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související