Petr Voldán: Hloupá hlava versus chytrá helma

Vánoce a dárky - spojení, které pomalu míří do letošního finále. Hledáme i dárky originální, moderní, mezi nimi i ty s trendovým označením “chytré”. Což podle autora dnešní glosy ale skrývá i různá úskalí. 

Že platí heslo “pokrok nezastavíš”, o tom asi není sporu. A tak se mezi záplavou technických novinek a nápadů objevuje v čase, kdy většina lidí řeší, jakým dárkem překvapit své blízké a známé, také tzv. “chytrá helma” pro lyžaře. Ta má nejen pasivně chránit při kolizích, ale - protože je chytrá, může nejen propojit pomocí spojení s telefonem majitele helmy s dalšími účastníky lyžovačky. Při nehodě se umí sama i spojit rovnou s předem nastaveným číslem a přivolat pomoc. Super nápad, proč ne.

Ale jak se říká, ďábel je ukrytý v maličkostech.

Výrobci totiž kromě těchto chvályhodných technických fíglů, kterými prošpikovali lyžařskou helmu, přidali také něco, co ovšem sami nedoporučují. Asi si řekli - bohužel i ze zkušenosti, že bezpečnost a ochrana zdraví nemusí být pro lyžaře dostatečným tahákem. A proto přidali i možnost přehrávání hudby a helma umožňuje také vyřizování telefonických hovorů.

Lyžařské vybavení

Při sjíždění svahů to ale výrobci nedoporučují - asi aby se vyhnuli případným problémům po nehodách, zaviněných zasněnými a nic kolem sebe nevnímajícími lyžaři s hudbou dunícími helmami.

Jenomže známe lidi - dejte jim šanci spojenou s radou “raději ne” a dopadá to jako s oním zakázaným jablkem v ráji. Bylo stejně utrženo. Uvědomil jsem si souvislost moderní lyžařské helmy právě s lidskou nepoučitelností, když jsem na silnici míjel auto s mladým řidičem, který měl na uších velká sluchátka. Taková nepřehlédnutelná, “Otíkovská” jako z Vesničky střediskové. Na takového řidiče se asi záchranka nebo hasiči jen těžko dohoukají. Takže si nedělám ani iluze o doporučení, nepoužívat chytrou lyžařskou helmu jako hudební přehrávač.

Některým hloupým hlavám prostě ani chytrá přilba nepomůže. Nota bene, pořád je dost takových prostoduchých lyžařských hlav, které na svahy bezstarostně, nicméně stále riskantněji, vyrážejí bez jakékoli helmy. Natož pak chytré. Jak to někdy končívá, slyšíme každou zimu. Ale čemu se divím, ani chytrý telefon přece nic nevypovídá o inteligenci majitele. A tak už klidné pondělí i celý poslední předvánoční týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio