Petr Voldán: Fotbal o svíčkovou

Že dnes začne ve Francii fotbalové Mistrovství Evropy ví už asi skoro každý. Včetně těch z vás, kteří se o kopanou nezajímají. Jak konstatuje autor páteční pravidelné glosy Petr Voldán, je to možná i proto, že se na šampionátu bude hrát nejen o medaile, ale také o svíčkovou:

Už vás ta fotbalová meruna musela v uplynulých dnech bezpochyby trefit. Těžko tomu uniknout. Pokud se nezajímáte o fotbal, ale o módu, přesto jste třeba zachytili zprávu, že prý zrovna naše reprezentace na Mistrovství Evropy patří k nejlépe společensky oblečeným. Což body sice nepřináší a sako se na trávník moc nešikuje, ale zase to může zaujmout i nefotbalisty. Soudí bezpochyby všichni, jejichž posláním je připoutat k šampionátu v kopané tu největší možnou pozornost. S tím, že se bude hrát na deseti stadionech v devíti francouzských městech se dá vystačit u znalců fotbalu.
Širší veřejnost je potřeba zaujmout jinak. Takové fandy věštění – a že jich asi je, soudě podle množství televizních programů s touto tématikou – spojují s fotbalem podrobnostmi, že výsledky německých hráčů bude předpovídat po uhynulé chobotnici koala. Zdá se vám to uhnuté – po hádání z chování krávy v Bavorsku, fretky z Charkova, slonice z Krakova to mě už nepřekvapuje. Ani ta úpornost dostat na udici kohokoli ve zdánlivě naprosto odtažitých spojitostech s fotbalem.
Mimochodem, naši hráči si prý mohou dobrými výsledky vysloužit od týmového kuchaře dokonce svíčkovou. Takže i milovníky kuchyně, jídla nebo záplavy „vařících“ pořadů lze do blízkosti fotbalu přitáhnout. Přijdou na řadu i témata výdělků a manželek či partnerek a další. A co teprve sázkaři. Fotbalových jsou spousty. Ale sázet se dá třeba i na takovou – s prominutím - blbinu, jestli na stadion vtrhne někdo nahatý. Pak že lidé nemají peníze – na fotbalové EURO, včetně podobných ptákovin, už prý vsadili takřka 150 milionů korun.
Neříkám, že se po dnešním startu i v dalších dnech na fotbal nepodívám. Ale docela by mě zajímalo, jakou další publicitu bude mít třeba evropský šampionát vynálezců. Právě skončil v Portugalsku, vyhrál sice Francouz, ale v patnáctce finalistů jsme měli i Miroslava Sedláčka, který vymyslel turbínu, co umí vyrobit elektřinu i z líně tekoucího potoka. Ale teď už úspěšný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.