Petr Voldán: Člověk možná leze ze sítí

Bez sociálních sítí, bez internetu, zpráv v mobilních telefonech a konverzace pomocí nejmodernější techniky si už svět představit nedovedeme. Což ale kupodivu stále nevede k zániku tradičních forem komunikace, jak to měly potvrdit i vánoční sváteční dny.

V sítích skončili sice před svátky tradiční kapři, ale dnes už to nebude povídání o štědrovečerní gastronomii. Jako lidstvo jsme totiž chyceni v sítích mnohem pevněji a hlavně průběžně stále, pokud bychom se s kapry srovnávali.

Pochopitelně myslím sítě sociální

Jenomže se zdá, že nejmodernější technologie nám sice jsou stále bližší, hojně je využíváme a jisto jistě i budeme, ale nevyhnutelný a absolutní konec některých forem komunikace to zdaleka nemusí znamenat.

Nástrahy internetu.Víte, čím se baví na sociálních sítích vaše děti?

Tak jako se probudila z krizových časů stagnace kniha, která se sice důvěrně kamarádí s elektronickými čtečkami nebo audio verzemi, ale žije a vzkvétá dál. Alespoň podle pohledů na pulty knihkupectví nebo aktuálně i pod nejeden stromeček o Štědrém večeru.

A nejnovější statistiky mobilních operátorů napovídají další zajímavý trend

Přiznám, že jsem docela s potěšením zaregistroval nárůst hovorů z mobilních telefonů o Štědrém dnu na úkor textových zpráv. Volali jsme si - a tak asi i přáli - sice mírně, ale přece jen víc než v roce minulém. Kdežto SMS jsme odeslali o něco méně.

Čtěte také

Vykládám si to optimisticky tak, že se maličko častěji chceme s lidmi blízkými nebo nám přátelsky naladěnými slyšet.

Že by nárůst volání mohl zvýšit například počet stížností na nefungující platební karty nebo jiné služby, to se mi nezdá pravděpodobné.
 
Třeba se skutečně vrací potřeba více “člověčiny” v uspěchané, technicky přesycené době, kdy nám elektronika hlídá nejen počty kroků, ale - když to někdo chce třeba i - ženský cyklus.

Čtěte také

Když vezmu v potaz i rostoucí počet - byť hlavně elektronicky vytvořených pohlednic a také prý jistou renesanci exkluzivních dopisních papírů například i u našich sousedů v Německu, jsem rád, že mobily a počítače snad nezničily naši “člověčinou” provoněnou komunikaci úplně.

Že se chceme stále občas slyšet nebo i držet v ruce psaní od někoho blízkého. 

A teď už pohodový poslední pátek roku i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Data s háčkem

    Operátoři, působící u nás, jako kdyby vyslyšeli kritiku, že máme jedno z nejdražších stahování dat a tak někteří od včerejška přišli s novými nabídkami.

  • Petr Voldán: Virtuální zápach

    Stále častěji proniká do našeho běžného slovníku výraz "virtuální". A už zdaleka nejen ve světě počítačových her. A tak je tu glosa Petra Voldána s provokativním titulkem.

  • Petr Voldán: V síti sociálních sítí

    Někteří uživatelé sociálních sítí nejen u nás, ale po celém světě se včera potýkali s nefunkčností aplikací. Nemohli tak komunikovat obvyklým způsobem. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.