Petr Voldán: Chlupatá zbraň i oběť

Obvyklý letní poklid letos čeří nejen politika a její kauzy. Přidala se i exotická zvířata. Tedy nikoli ona, ale ti, kteří je u nás vlastní a jak se ukazuje s nimi často i prapodivně zacházejí. 

Už to řekli mnozí, včetně odborníků - je paradoxní, aby na jedné straně museli mít - pochopitelně správně - zájemci o držení zbraně povolení, stejně jako k řízení auta se skládají zkoušky, kdežto mít doma na výdělek nebo si koupit tygra, pumu, případně nebezpečného hada, může kdokoli bez zkušenosti, zkoušky nebo povolení.

Přitom je jasné, že z mazlivých koťat šelem vyrůstají nevyzpytatelná zvířata, patřící do zcela jiných podmínek, než jsou městské byty nebo venkovské zahrádky. Takhle chlupatá zbraň v držení laiků se až moc rozšířila. Jako koníček, předmět podnikání a hlavně nelegálních kšeftů. Zvířatům, která jsou doma třeba v Africe, mohou zajistit jejich domovině podobné životní podmínky asi jen odborně vybavené a specialisty zaměstnávající ZOO. Které jsou - opět paradox - pod tvrdou kontrolou a dohledem kdejakého orgánu, včetně ochránců přírody.

Mimochodem, trochu se divím, že někteří ze zastanců naší fauny proti budování dálnic nejsou tolik vidět kolem případů exotických šelem. Možná boj se skupinami, které profitují z nelegálních obchodů jak se zvířaty, tak s produkty z nich, není tak mediálně atraktivní.

Ale zpět o otázce, co s neudržitelnou aktuální situací nálezů usmrcených zvířat, „pašuňků“ produktů z nich nebo množících se útěků nebezpečných jedinců z lajdácky zajištěných míst.

A je to opět už známá a k omrzení obehraná písnička. Politici projevují znepokojení, rozhořčení a vypouštějí obvyklé mlžící výroky, kterými chtějí chlácholit veřejnost a sobě přihrát body za jakousi péči o občany. Už se prý zase uvažuje - ano nic nedělá, jen uvažuje - o nastavení nějakých pravidel v neskutečně bezbřehé džungli. Ne té, kde je zvěři dobře, ale naší legislativní a netečné. Tak jako se opět mluví o nutnosti mít prostory pro případná zabavená zvířata - měly leckde dávno být, ale tak nějak z projektů sešlo.

Zkrátka, vinu na tom, že tu máme nebezpečné chlupaté zbraně a zároveň bezbranné oběti zlatokopů, nemají jen oni. Namočeni až po uši jsou zase odpovědní pracovníci institucí a politici bez rozdílu. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.