Petr Voldán: Britská noční detektivka

Britská noční detektivka – tak charakterizuje hlasování Britů o setrvání či odchodu z Evropské unie autor dnešní pravidelné glosy Petr Voldán:

Detektivky z Britských ostrovů měly vždycky hodně příznivců. I pro lidi, které tento žánr nechává v klidu jsou známá jména jako Agatha Christie, Hercule Poirot nebo Sherlock Holmes a řada dalších. Po dnešní noci bych skoro tvrdil, že třeba i proslulého Psa Baskervillského zastiňuje drama voleb v referendu.
Kdo by to řekl, že politický thriller s aktéry tak dobře známými i nudnými výroky bude udržovat v napětí po celou noc snad celou Evropu. Jistě, jsou lidé a bude jich třeba u nás drtivá většina, kteří se probouzejí do pátečního rána po zcela v klidu prospané noci. Ale pokud jde o politiky napříč politickým spektrem a také bez rozdílu příslušnosti k členské zemi unie, ti mají asi teď trochu kruhy pod očima. Noční drama referenda bylo strhující – hned po zahájení sčítání hlasů, určujících, co že si tedy přejí Britové – jestli dál byt v unii nebo jestli posílit odvěkou snahu o jistou nezávislost na zbytku Evropy, podpořenou polohou trochu za vodou – začaly se dít věci. Rozjelo se cosi jako přesýpací hodiny. Do půlnoci to vypadalo, že Britové se přece jen chtějí se zbytkem unie družit těsněji a hlasy pro setrvání v unii o fous vyhrávaly. Jenomže pak se karta obrátila, kritici EU, ale asi i britského premiéra, společně s protimigračně naladěnými spoluobčany začali mít navrch. Ale opět o chloupek. Jako na houpačce skotačila procenta sečtených hlasů,střídala se vystoupení politiků, předpovědi sázkových kanceláří a co předváděly finanční trhy, to byla velká divočina. Kurs libry se měnil jako ostrovní počasí.
Troufám si tvrdit, že tep mnohých představitelů unie v Bruselu neskutečně kolísal a pro mnohé to byla náročná noční jízda. Tím spíš, že nad ránem začali za delší konec provázku – za ten co pouští unii k vodě tahat příznivci odchodu Británie z unie. Teď bez ohledu na výsledek – tahle detektivka se Britům zase náramně povedla. Je totiž ze života. Klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio