Petr Voldán: Apríl v útoku - nehledě na Velikonoce

Nečeká nás jen velikonoční volno - letos se do něj vklínil také apríl. Petr Voldán ale soudí, že jde jak svátky, tak den žertů pro tentokrát i propojit. A tak je tu čas pro jeho glosu.

Dny sváteční, včetně dnešního Velkého pátku, podle tradic dne bez práce a obyčejů - jsou příležitostí k setkávání. Hlavně širších rodin, ale i přátel a známých. A nepochybuji, že kromě debat o barvení vajíček, receptech na velikonoční beránky, mazance a další pokrmy nebo třeba i speciálních velikonočních druzích piv, včetně zeleného, přijde na přetřes i kontroverzní nápad s protažením národní hymny.

Je to asi výbušné téma, alespoň podle ohlasů, a rázem se ho chopila spousta lidí. A v hojné míře si prapodivnou iniciativu olympijských funkcionářů spojují právě s aprílem. Většina má dojem, že apríl je tu dřív, než má skutečně nárok taškařicemi čeřit veřejné mínění.

Ale není to jen aprílově zabarvený nápad s hymnou. Jako žert hodný apríla jsem zaznamenal například i novou verzi výkladu krabice od vína se sedmi miliony, se kterou byl přistižen David Rath. Ty peníze prý podle něj ukradla policie a pak mu je podstrčila. Říci to bývalý středočeský hejtman prvního dubna, člověk by se nedivil. Apríl snese hodně. Ale vlastně se nedivím ani teď - jako už ani tomu, že se kauza táhne takovou dobu.

02019388.png

A divit se, že, recidivista, pravomocně odsouzený za dvě nájemné vraždy - ale prezidentem Zemanem omilostněný a dnes jako celebrita se chovající a některými médii prezentovaný Jiří Kajínek by rád oživil tradiční knižní veletrh? A to hned autogramiádou - chtěl by podepisovat dílko, které mu vydal nakladatel, zásobující trh například tričky a hrnečky s podobiznami nacistů, včetně Hitlera nebo Heidrycha. I to zní jako apríl, nebýt to drsná, ale naše skutečnost. My zkrátka dovedeme ten apríl dovést k netušeným metám.

Ale abych se vrátil k velikonočním svátkům. Kdyby vám snad někdo tvrdil, třeba v neděli prvního dubna, jinak na Boží hod velikonoční, že pomlázka v pondělí nebude, protože to rozhodla Evropská unie jako odpůrce násilí, nevěřte. To by fakt byl apríl - letos nějak v útoku, nehledě na to, že jsou Velikonoce. A tak už raději klidný prodloužený sváteční víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.