Petr Voldán: Ani motyka, ani traktor, ale družice

Vinobraní, dožínky, dočesná - to všechno jsou oslavy zakončení další sezóny pro zemědělce nebo příbuzné obory, závislé a pracující s půdou a přírodou. A právě dožínkový čas inspiroval autora dnešní glosy Petra Voldána k zamyšlení, kterému dal titulek "Ani motyka, ani traktor, ale družice".

Kdo pracuje v zemědělství moc dobře ví, že čas dožínkový je sice příjemným završením dalšího roku práce hlavně na polích, ale že platí i letitá moudrost - sedlákova, farmářova či chcete-li práce zemědělce nikdy nekončí. Je to koloběh bez oddechu, někdy možná - lidé z oboru asi potvrdí - spíš i pořádný kolotoč, který hlavně díky nevyzpytatelné přírodě a počasí nabírá netušené obrátky. I proto se v těchto dnech z polí doslova kouřilo, aby se stihlo využít počasí pro polní práce, než přijde - sice toužený - ale v lecčems zase paradoxně zemědělce limitující déšť.

Intenzifikace zemědělství v posledním století umožnila nárůst lidské populace na dnešních sedm miliard a tato takzvaná zelená revoluce pořád pokračuje, říká David Storch.

A tak bude i dost lidí, točících se kolem půdy a zemědělství vůbec, pro které nadcházející dožínkový víkend bude zase ve znamení práce. Což neznamená, že by dožínky - tradiční to oslava úrody a celoročního snažení farmářů, neměly být součástí zemědělského roku. A také roku nás ostatních, na zemědělské produkci závislých. Ale ono je to dnes už dost o něčem jiném.

Jen při pohledu na ta obří monstra, na která občas nadáváme, když brzdí dopravu, je i laikům jasné, že ani traktor už není co býval, natož kombajny a další stroje. Připomínám v té souvislosti, že prý v Evropě je třetina zemědělců starších 65 let a u nás pracuje v oboru jen zhruba čtyři a půl procenta mladých lidí do pětatřiceti let. Proto není divu,že modernější zemědělství by mohlo přilákat právě mladší krev.

vesmír, raketa, sojuz, družice

Ono to může být lákavé, jen kontrolovat pohyb traktoru, řízeného družicí, aby zbytečně nesel plodiny přes sebe nebo aby jezdil po poli s přesností na pár centimetrů. Případně aby agronom měl k dispozici přesný rozměr pozemku, snímky zralosti plodin nebo rozsahu napadení škůdcem - také z družice. Je mi jasné, že se mnohde stále neobejdou bez vidlí, nebo obyčejného traktoru, ale je dobré vědět, že už i u nás jsou v akci jak drony, tak družicové systémy a speciální navigace.

A v kurzu tak bude citát - Když byla výrobním prostředkem jen půda, lidé o ni bojovali. Dnes se vede zápas o talentované lidi. Ale ani ti si asi nenechají vzít dožínkovou tradici. A teď už příjemný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.