Petr Voldán: Ajťáci jim to natřeli

Kritizovanou zakázku, která stála křeslo ministra dopravy Kremlíka, spustili včera v podvečer dobrovolníci z řad programátorů a specialistů na internetové technologie. Při experimentu, který budil nevšední pozornost, stihli od pátku večer připravit systém elektronického prodeje dálničních známek. Projekt, který měl stát víc než 400 milionů korun, chtějí dát k dispozici státu zdarma. 

Ať už bude konečný osud systému, který asi stovka IT specialistů v jakémsi “předváděcím” nebo chcete-li zkušebním režimu spustila včera navečer, jakýkoliv, mohu si odpovědět na nevyslovenou, ale logickou otázku v glose z minulého pondělí jasně. Před týdnem jsem konstatoval - “...pokud specialisté, kteří se neznají a sejdou se na výzvu, aby to natřeli komplotu státu a firem a vytvoří zakázku za zlomek času a ceny, bude to k zamyšlení. A něco je asi u nás špatně.”

Čtěte také

Tak tedy - “ajťáci” to předražené - i když běžně u nás akceptovatelné praxi natřeli.

Natřeli to systému výběru zakázek, stanovování jejich parametrů, cenovým - “přifouknutým” podmínkám. Potvrdili, co je veřejným tajemstvím. Že stát nebo veřejné instituce fungují, ostře možná řečeno, ale jak jinak, jako dojná kráva. A státní zakázky jsou proto tak atraktivní a je kolem nich tolik temna a špíny.

Kdoví, jak by dopadl podobný pokus třeba s budováním chodníků, kanalizací nebo jiných veřejnych staveb řemeslníky, kteři nestačí kroutit hlavou nad miliony, létajícími vzduchem jak papírové vlaštovky. A v termínech hlemýždích. Nejen u dálnic. V souhře státu a firem, které často nemají na tzv. vysoutěžené zakázky ani lidi, leckdy sídlí na pochybných adresách a na práce si sjednávají subdodavatele kde se dá.

Víkendová akce “ajťáků” napovidá leccos

Pochopitelně nejde všechno řešit takovou “hurá” akcí, ale že jdou některé věci asi dělat rychleji a levněji - což si často veřejnost správně myslí - to se potvrzuje. Nepřekvapují ani hlasy, které zpochybňují iniciátory akce i jejich podnikání. Je asi dost lidí, kterým tenhle příklad trochu bere vítr z plachet, pardon, možná vysněné peníze.

Tomáš Vondráček, organizátor hackhatonu. Na 60 programátorů se pustilo do systému pro elektronické dálniční známky

A jsou tu i další otázky - co by se třeba dělo, kdyby iniciativa udělat zakázku za víkend a určitě levněji než za 400 milionů nevznikla?

A tak máme dost důvodů k zamyšlení. Státní úředníci, politici i my občané. Jsme přece i voliči. Takže je dobře, že to “ajťáci” poněkud nahnilému systému natřeli. A teď už pohodové pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.