Pétiny mňaminky. Oslaďte si život bez lepku aneb bezlepkové pečení s Petrou Jeníčkovou

20. únor 2018

Inspirace pro vlastní přístupy k vaření a pečení bez lepku. Žádný drolící se chleba, zkažený narozeninový dort nebo tvrdé cukroví. Recepty, se kterými překonáte úskalí při přípravě bezlepkových pokrmů.

Autorka blogu Pétiny mňaminky a knížky Bez lepku Petra Jeníčková má pro vás rady i zajímavé tipy na bezlepkové pochoutky.

Recept na bezlepkové vafle

Suroviny: 30 gramů kokosového cukru (můžeme nahradit i třtinovým), 110 gramů rýžové mouky, 1 vejce, půl lžičky kypřícího prášku, špetka soli, 130 ml smetany (nejlépe 33ti procentní)

Postup: Vyšleháme těsto – nejdřív cukr s vejcem a přidáváme ostatní suroviny. Mouku a kypřící prášek až nakonec! Pečeme ve vaflovači a můžeme ozdobit zakysanou smetanou, ovocem, čokoládou, javorovým sirupem, pekanovými ořechy nebo tím, co máme rádi.

Pokud nemáte vaflovač, můžete vyzkoušet: Banánové lívanečky

Suroviny: 1 velký zralý banán, 2 vejce (nejlépe domácí), 2 lžíce pohankových vloček (pohankové, rýžové atd.)

Všechno rozmixujeme a na pánvičce děláme lívanečky. Podle chuti ozdobíme.

Petra Jeníčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Recept na semínkový chléb

Suroviny: 140 gramů slunečnicových semínek, 90 gramů lněných semínek, 145 gramů bezlepkových vloček (jáhlové, pohankové, atd.), 50 gramů dýňových semínek,70 gramů mandlí nebo ořechů – výběr podle vaší chuti, 3-4 polévkové lžíce psylia, 8-12 gramů soli, 350 ml vody, 2 polévkové lžíce medu, 3 polévkové lžíce olivového oleje nebo kokosového tuku

Všechno smícháme a necháme odležet alespoň 12 hodin, aby všechna semínka nasála vodu a změkla. Pak dáme do formy a pečeme na 220 stupňů asi 12 minut; poté vyndáme na plech a znovu pečeme 30-40 minut, aby se vytvořila kůrka i na druhé straně. necháme vychladnout, aby se chléb dobře krájel. Vydrží nám 3-4 dny.

Více o bezlepkovém pečení a bezlepkových moukách si můžete poslechnout v našem audioarchívu!

autor: kud
Spustit audio

Související