Pětileté vězení udělil Krajský soud v Hradci Králové za manipulace tendrů na nemocnici Náchod

24. červenec 2020 07:59

Krajský soud v Hradci Králové vynesl rozsudky v kauze tendrů na přestavbu Náchodské nemocnice. Bývalého vedoucího odboru investic krajského úřadu Královéhradeckého kraje Emila Kmoníčka soud poslal na 5 let do vězení za manipulace dvou miliardových tendrů. Druhý obžalovaný bývalý poradce hejtmana Lubomír Červinský byl zproštěn všech obvinění. 

Oba obvinění vinu odmítali. Na krajském úřadě již nepracují.

Rozsudek není pravomocný. Kmoníčkův advokát si ponechal lhůtu pro podání odvolání. Sám Kmoníček se vyhlášení rozsudku nezúčastnil. Červinský se odvolání vzdal. Státní zástupce se u Červinského na místě odvolal, u Kmoníčkova rozsudku si ponechal lhůtu.

Čtěte také

Obžaloba tvrdila, že manipulací zadávacích podmínek soutěží se Kmoníček a Červinský pokusili zajistit vítězství v tendrech stavební společnosti Metrostav. Soud trval od loňského června.
Kmoníček byl podle obžaloby i soudu v e-mailovém kontaktu se dvěma manažery Metrostavu, jimž poskytoval před vypsáním tendru zadávací dokumentaci a umožňoval jim vznášet k ní připomínky. Jednomu z manažerů Kmoníček například sdělil "mělo by to proběhnout podle scénáře".

"Zneužil svého postavení vedoucího odboru investic," konstatoval soudce Miroslav Mjartan.

Podle soudu nebylo zjištěno, že by se Kmoníček manipulací tendrů finančně obohatil. I proto, a také pro jeho dosavadní bezúhonnost, mu soud uložil trest na dolní hranici sazby. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a za pokus o zneužití pravomoci úřední osoby Kmoníčkovi hrozilo až 12 let vězení.

U Červinského podle soudu nebylo prokázáno, že by jednal ve prospěch Metrostavu. "Za rok a půl jeho odposlouchávání nebylo zjištěno, že by měl vazby na Metrostav," uvedl soudce.

Podle soudu Červinský na kraji jako poradce neměl pravomoc, kdy by mohl něco rozhodovat či jiným nařizovat. "Tvořil podklady a návrhy k diskuzi. Dál to řešily další orgány kraje a věci kolem zadávacího řízení kontrolovaly i specializované subjekty," uvedl soud. Obžaloba tvrdila, že Červinský vše řídil a kvalifikační požadavky na uchazeče koncipoval tak, aby Metrostav měl výhodu v soutěži.

Podle Červinského advokáta Petra Drapáka policie během téměř dvou let vyšetřování a odposlechů nezískala proti Červinskému jediný důkaz. "Je smutné, že k tomuto rozhodnutí orgány dospějí po několika letech a klienta to prakticky zcela zničí. Byl poradce a byl součástí nějakého týmu. Bylo to kolektivní rozhodování," řekl Drapák.

Čtěte také

Státní zastupitelství a policie podle něj obdobně postupují v mnoha jiných případech. "Myslím si, že jim nepřísluší to, aby se vyjadřovaly k tomu, jakým způsobem samospráva nastavovala tvrdost kritérií v rámci veřejných zakázek," řekl.

Státní zastupitelství nadále míní, že Červinský Kmoníčka řídil a nezákonného jednání se dopustil. "Podle našeho názoru předestřené důkazy svědčí o tom, že i pan Červinský se dopustil trestné činnosti," řekl po rozsudku státní zástupce Jiří Viesner.

Kraj v kauze vystupuje jako poškozený a žádá náhradu škody ve výši 898.000 korun za náklady, které měl se zrušenými tendry. Soud kraj s jeho nárokem odkázal do občanskoprávního řízení.

Podezření z machinací se týkalo druhého a třetího tendru na přestavbu krajské Oblastní nemocnice Náchod, které kraj neúspěšně organizoval v letech 2015 až 2016. Ani jeden z tendrů, první měl hodnotu 1,19 miliardy korun bez DPH a druhý 1,3 miliardy korun bez DPH, kraj nedotáhl do konce.

Stavební firmu se podařilo kraji vybrat až ve čtvrté soutěži. Stalo se jí konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební společnost. Stavba dvou nových pavilonů nemocnice za 1,344 miliardy korun bez DPH začala v dubnu 2018, hotová má být do letošního 30. července.

autoři: Vojtěch Krátký , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související