MUDr. Dvořák: Při oživování tlačíme na hrudník u chlapů na spojnici bradavek, u žen to je složitější

1. prosinec 2021

Víme, jak poskytnout nebo přivolat první pomoc? Asi víme, že telefonní linka na záchranku je 155, ale dá se také volat i na číslo 112. Může tam dojít k nějaké časové prodlevě, když místo 155 zavoláme právě 112?

Lékař urgentní medicíny MUDr. Marek Dvořák hovoří v naší radioporadně na téma: první pomoc při úrazech, mdlobách nebo otravách.

Doporučujeme pacientům, kteří mají zdravotní problém, aby volali číslo 155. Je to jednoduché, když voláte 112, tak se dovoláte hasičům po celé České republice, telefon zvedne hasič. Vy mu řeknete svůj zdravotní problém a odkud voláte. A on přepojí hovor na linku 155, takže tím jistě vznikne nějaké zdržení. Může to být 10 vteřin, může to být ale i půl minuty.

Masáž srdce děláme stlačováním hrudníku. U chlapa na spojnici prsních bradavek, u žen to je složitější, bradavky mohou být různě umístěny.
MUDr. Marek Dvořák, lékař urgentní medicíny

Ale někdy právě těch 10 vteřin nebo minuta může rozhodovat o dalším osudu pacienta, může to zhoršovat prognózu. Tedy pokud máte zdravotní problém, volejte vždy 155.

Kdy volat zdravotnickou záchrannou službu? Je taková všeobecná poučka, že když dojde k náhle vzniklé poruše zdraví.

Čtěte také

Záchranná služba by měla primárně sloužit k tomu, aby zasahovala u stavů, které jsou život nebo zdraví ohrožující. Neměla by jezdit k lidem, kteří mají zvýšenou teplotu nebo by neměla suplovat péči praktického lékaře.

A taková základní poučka zní, volat 155, když se opravdu děje něco zásadního pro zdraví člověka. Operátoři jsou na to zvyklí, zvedají telefony od rána do večera a vlastně nedělají nic jiného. Celou svoji pracovní směnu mluví s lidmi, kteří jsou ve stresu u někoho, kdo má zdravotní potíže. A dokáží rozklíčovat, jestli to je nebo není k výjezdu záchranné služby.

Co situace, když voláme záchrannou službu, ale musíme v tu chvíli i poskytnout sami první pomoc. Většina z nás bude asi zaskočena a bude zmatkovat, nejsme na takové situace připraveni.

Stavů, kdy můžeme bezprostředně někomu zachránit život na ulici, je relativně málo. Ale bezvědomí na ulici nebo i doma, kdy člověk nedýchá nebo dýchá divně, tak to je stav, kdy pokud mu hned nepomůžeme, tak umře. Tedy pokud vidím někoho, kdo zkolaboval, je potřeba k němu přistoupit.

Čtěte také

Položit ho na záda, zaklonit mu hlavu tak, aby brada směřovala nahoru, tím se uvolní dýchací cesty. Pak je potřeba bedlivě se podívat na to, jestli ten člověk dýchá. Ve chvíli, kdy nedýchá nebo dýchá jinak než normálně, třeba se nadechuje jako kapr, jen občas jednou za 10 až 15 vteřin, nebo divně chroptí, je to známka toho, že má zástavu oběhu, že mu nefunguje srdce.

Takového člověka je potřeba začít resuscitovat. To děláme tak, že si klekneme vedle něj a svoje ruce dáme doprostřed jeho hrudníku. U chlapa je to jednoduché, to je na spojnici prsních bradavek. U žen to je trošku složitější, protože prsní bradavky mohou být různě umístěny.

První pomoc

Tam položím ruce a začnu stlačovat hrudník do hloubky 5 až 6 cm. Frekvencí zhruba stokrát za minutu. A tohle dělám až do příjezdu záchranky. Samozřejmě tu záchranku musí někdo v tu chvíli také co nejdříve zavolat. Má ze zákona dojezdový čas stanovený na 20 minut, ale vždy se samozřejmě snaží být u pacienta co nejdříve, zejména u stavů, které jsou bezprostředně život ohrožující.

Vždy, když dojde k náhle vzniklé poruše zdraví nebo závažnému úrazu je nutné volat záchrannou službu. Zejména v těchto případech:

bolest na prsou, tlak na hrudníku
potíže s dýcháním
porucha vědomí, bezvědomí, křeče
vážnější úraz
otrava či náhodné požití léků či chemikálií

Čtěte také

Na linku 155 se dovoláte z jakéhokoliv telefonu v České republice, včetně mobilních telefonů, a vždy bez předvolby a zdarma. Pokud můžete, volejte raději přímo na 155, voláním na 112 dochází k časové ztrátě a hovor je posléze stejně přepojen na operační středisko záchranné služby.

Pamatujme, že člověka v bezvědomí nenecháváme nikdy vsedě. To je častá a tragická chyba vedoucí k udušení pacienta v bezvědomí. Pacienta v bezvědomí ukládáme do polohy naznak se zakloněnou hlavou, ničím nepodkládat (žádné polštáře, deky apod.). Pouze v případě, kdy jej nemůžeme mít trvale pod dohledem, například při větším počtu zraněných, uložíme pacienta do zotavovací (stabilizované) polohy na boku.

Pět rad, kdy volat 155:

1. Stav se začne horšit z hodiny na hodinu, a to zejména u osob, které se léčí se srdcem či plicním onemocněním, cukrovkou, nádorem, vysokým tlakem, poruchou imunity nebo trpí silnou obezitou.
2. Dýchání se zhorší natolik, že nemocný nemůže říct celou větu v kuse bez zadýchání (na jeden nádech nenapočítá do deseti) nebo promodrává v obličeji či v okolí rtů.
3. Nemocný má poruchy vidění, sluchu, rovnováhy, paměti, nebo je mu na omdlení, případně zkolaboval.
4. Pozorujete jiné neobvyklé příznaky mimo ty, které jsme výše vyjmenovali, jako provázející běžný průběh onemocnění.
5. Nejste si jistí nebo máte strach.

Marek Dvořák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Markem Dvořákem, lékařem urgentní medicíny, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související