Pět památek v kraji připravuje na sobotní Hradozámeckou noc speciální program a noční prohlídky

28. srpen 2020

Chystané sobotní Hradozámecké noci se zúčastní i pět vybraných památek královéhradeckého kraje. Pro své návštěvníky připravují na zítřek speciální program. 

Čtěte také

Proč se každoročně tato akce koná doplňuje Lucie Bidlasová z Národního památkového ústavu.
„Cílem Hradozámecké noci je ukázat památky a významné stavby trošku jinak. Oslovit také jiné návštěvníky. Nebo milovníky památek nalákat na nový program a ukázat, co vše se na památkách může dít pod rouškou tmy a noci."

Mezi památkami, které na zítřek chystají mimořádný program je například zámek Hrádek u Nechanic.

V netradičním čase od 18:00 do 21:00 hodin budou otevřené reprezentační i soukromé pokoje, pokud bude přát počasí, bude přístupná i vyhlídka z Hodinové věže. Unikátní atmosféru slibují prohlídky zámeckého interiéru při svíčkách.

Zámek Opočno

Zvláštní program připravil i zámek v Opočně. Na jeho nádvoří čeká návštěvníky od 20:30 hodin projekce detektivního filmu Smrt talentovaného ševce, který se tam zčásti natáčel.

Čtěte také

Pozvánku připojuje Andrea Seidelová ze správy opočenského zámku.
„Výjimečnost tohoto představení spočívá v tom, že jsme pozvali herce-neherce, kteří v tomto filmu hráli. A současně chceme zavzpomínat na všechny ty, kteří se natáčení v roce 1982 zúčastnili a již nejsou mezi námi."

K Hradozámecké noci se připojil tradičně také zámek v Častolovicích. Ten nabízí noční prohlídky od 19:00 hodin až do půlnoci.

Výklad v zámecké expozici bude obohacen o vzpomínky paní Cecilie Sternbergové, matky současné majitelky zámku Franzisky Diany Sternbergové.

Noční broumovský klášter

Dalšími památkami, které nabízejí speciální program, jsou zámek Karlova koruna a benediktýnský klášter v Broumově. Hradozámecká noc se uskuteční o tomto víkendu ze soboty na neděli.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka